Ministar odbrane Izraela: Turska i Iran se protive miru

Svet 05. okt 202010:07 > 10:13
Podeli:
Izvor: Abir Sultan/Pool via REUTERS/File Photo

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc upozorio je na prvoj video konferenciji sa novinarima arapskih zemalja na nastojanja Turske i Irana da destabilizuju region i miniraju napore da se postigne mir.

Ganc je rekao da Turska i Iran podrivaju nedavno potpisane sporazume o normalizaciji između Izraela, UAE i Bahreina i da nastavljaju da podržavaju sukobe u regionu. 

On je optužio te dve zemlje da se „protive promociji mira i da podržavaju regionalnu agresiju“. 

I mada Izrael često kritikuje svog najvećeg neprijatelja Iran, javne kritike Turske s kojom ima odnose su retke, navode izraelski mediji. 

Izraelski ministar je pomenuo umešanost Ankare u građanski rat u Libiji, napetost između Grčke i Kipra oko eksploatacije nafte u istočnom Mediteranu, tursku umešanost u sirijski građanski rat i njene bliske veze sa palestinskim ekstremitsičkim Hamasom, rekavši da se time udaljava stabilnost. 

Ocenio je da je odnos prema Turskoj komplikovan jer je članica NATO. 

„Tako da moramo uzeti sve opcije koje imamo u svojim rukama kako bi kroz međunarodni pritisak osigurali da povlače ruke iz direktnog terorizma“, rekao je Ganc. 

Govoreći o Iranu je naveo da veze Izraela sa sunitskim arapskim državama obezbeđuju mogućnost suprotstavljanja Teheranu. 

„Imamo strateška sredstva da se suočimo s Iranom. Jači smo od njih. Naša saradnja daje nam nove strategije i opcije i Iranci takodje to shvataju. Najbolja strategija za regionalnu stabilnost je mir“, rekao je Ganc, izrazivši nadu da će normalizacija pomoći u borbi protiv radikalnih ekstremista. 

On je rekao da zemlje koje su normalizovale odnose mogu puno da ponude jedna drugoj. 

Izraelski ministar je podsetio da je uprkos tome što je on general, bivši načelnik izraelskog Generalštaba, duboko posvećen miru i pozvao arapske zemlje da se suprotstave terorističkim grupama koje deluju sa njihove teritorije, posebno pomenuvši libanski Hezbolah. 

U konferenciji su učestovali novinari iz Emirata, Behreina i Saudijske Arabije između ostalih, a sponzorisao ju je Arapski savet za regionalnu integraciju.