Jemenska vojska u septembru ubila preko 1.000 pobunjenika Huta

Svet 03. okt 202014:55 > 15:07
Podeli:
Izvor: ESSA AHMED / AFP

Vladine snage u Jemenu ubile su u septembru preko 1.000 pobunjenika, među kojima i 215 pobunjeničkih komandanata iz pokreta Huti, u sukobima u ratom razorenoj zemlji, objavila je jemenska vojska u subotu, prenosi Anadolija.

Samo u glavnom gradu Sani, kojim upravljaju Huti, prošlog meseca poginulo je 285 pobunjenika, uključujući 119 komandanata.

POVEZANE VESTI

Pobunjenički šiitski pokret Huti još se nije oglasio u vezi sa gubicima koje su pretrpeli.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Huti preuzeo kontrolu u većem delu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz jemensku vladu i počeli da izvode vazdušne napade na položaje pobunjenika.

U ratu su desetine hiljada ljudi izgubili živote, a oko tri miliona je raseljeno. Oko 24 miliona Jemenaca, ili četiri petine od njihovog ukupnog broja, zavise od humanitarne pomoći, a mnogi umiru od gladi.

Pored rata i gladi, ovog leta su Sanu, glavni grad Jemena pogodile i jake poplave, zapretivši uništenjem nekih istorijskih građevinama u tom gradu koji je bez prekida naseljen već 2.500 godina.

Jemen je najsiromašnija zemlja na Arabijskom poluostrvu, a UN je smatraju trenutno najvećom humanitarnom katastrofom na svetu.