Pompeo posetio grčko-američku vojnu bazu na Kritu

Svet 29. sep 202012:18 > 12:24
Podeli:
Izvor: Aris Messinis/Pool via REUTERS

Državni sekretar SAD Majk Pompeo posetio je grčko-američku vojnu bazu u sklopu NATO, u zalivu Suda na Kritu, uoči sastanka sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom drugog dana posete Grčkoj.

Pompeo je u ponedeljak u Solunu počeo svoju petodnevnu posetu regionu, gde se sastao sa ministrom spoljnih poslova Grčke, Nikosom Dendijasom.

Oni su se na sastanku, nekoliko dana pošto su se Grčka i Turska obavezale da će ponovo pokrenuti diplomatski dijalog oko spora, koji je letos izazvao opasno gomilanje vojske i strahovanja za izbijanje vojnog sukoba u spornoj pomorskoj oblasti, saglasili da „SAD i Grčka dele stavove o istočnom Sredozemlju i ponovo su potvrdile svoje uverenje da sporovi o pomorskoj granici treba da se reše mirnim putem“.

U oktobru prošle godine, Pompeo je posetio Atinu i potpisao revidirani sporazum o vojnoj saradnji s Grčkom, koji predviđa povećanje zajedničke američko-grčke i NATO aktivnosti u tri baze u Grčkoj, uz infrastrukturna i druga poboljšanja baze u zalivu Suda.

U programu posete Pompea, koji je prvi američki državni sekretar koji je posetio Solun, su i potpisivanje sporazuma o saradnji SAD s Grčkom u nauci i tehnologiji, sastanak s poslovnim ljudima iz sektora energetike o diverzifikaciji energetskih izvora i infrastrukturnim projektima u Grčkoj, kao i proslava s jevrejskom zajednicom praznika Jom Kipur.

On će tokom turneje posetiti i Italiju, Vatikan i Hrvatsku.