Finska pokrenula program koji uključuje pse koji mogu da nanjuše koronavirus

Svet 23. sep. 202020:21 > 20:24
Podeli:
Izvor: Tanjug via Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva via AP

Finska je na aerodromu u Helsinkiju pokrenula pilot program koji uključuje pse koji mogu da nanjuše koronavirus, što bi, ukoliko se pokaže efikasno, bilo finansijski isplativije od drugih načina testiranja.

Četiri psa različitih rasa koje je dresiralo finsko Udruženje za otkrivanje mirisa angažovani su u sklopu projekta koji je finansirala vlada, preneo je Radio Slobodne Evrope (RSE).

„To je vrlo obećavajuća metoda. Psi jako dobro njuše“, rekla je Ana Hielm-Bjorkman, profesorka medicine kopitara i malih životinja na Univerzitetu u Helsinkiju.

„Ako uspe, biće to dobra metoda za proveru (korona virusa) na bilo kom drugom mestu“, rekla je, navodeći bolnice, luke, domove za starije osobe, sportske dvorane.

Dok istraživači u nekoliko zemalja, uključujući Australiju, Francusku, Nemačku i Sjedinjene Države, takođe proučavaju pse kao detektore koronavirusa, finsko ispitivanje je među najvećima do sada.

Hielm-Bjorkman rekla je za Asošijeted pres da je Finska druga zemlja posle Ujedinjenih Arapskih Emirata, i prva u Europi, koja je dresirala pse da njuše korona virus.

Sličan program započeo je tokom leta na međunarodnom aerodromu u Dubaiju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.