Rohani u UN oštar prema SAD, teškoće Irana uporedio s patnjom Džordža Flojda

Svet 22. sep 202022:58 > 23:01
Podeli:
Izvor: Tanjug/UNTV via AP

Predsednik Irana Hasan Rohani održao je prkosan i vatren govor na početku ovog puta virtuelnog godišnjeg zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, upozorivši SAD da ne mogu da nametnu Teheranu ni pregovore ni rat.

U snimljenom govoru, Rohani je teškoće Irana čija je valuta rijal nedavno pala na najniži nivo u odnosu na dolar usled dejstva američkih sankcija, uporedio s patnjom Afroamerikanca Džordža Flojda, ubijenog u SAD prilikom hapšenja, kada mu je policajac gotovo devet minuta kolenom pritiskao vrat.

Na 75. zasedanju Generalne skupštine UN, Rohani je kazao i da je „život pod sankcijama težak“, ali da je „teži život bez nezavisnosti“.

„Nogu koja pritiska vrat mi vidimo kao nogu arogancije na vratu nezavisnih država“, naveo je Rohani.

Iran se suočava s najtežom zdravstvenom krizom zbog pandemije koronavirusa, ekonomija je slaba usled oštrih sankcija koje su SAD uvele Teheranu 2018. godine kada su napustile medjunarodni nuklearni sporazum velikih sila s Iranom.

Sankcije sprečavaju Iran da prodaje svoju naftu drugim državama.

Rohani je dodao da Teheran „ne zaslužuje sankcije“ i opisao SAD kao „terorističkog i intervencionističkog autsajdera“, navodeći da je Vašington 1953. godine pomogao puč koji je „zacementirao“ monarhističku vlast u Iranu što je u krajnjoj instanci dovelo do masovnog nezadovoljstva i Islamske revolucije 1979. godine i neprijateljstva prema Zapadu.