Svetske avio kompanije predlažu obavezne korona testove za međunarodne putnike

Svet 22. sep 202015:54 > 16:00
Podeli:
Izvor: REUTERS/Guglielmo Mangiapane/File Photo

Svetske avio kompanije su pozvale na testiranja na kovid-19 za sve međunarodne putnike pre ukrcavanja na letove, umesto karantina koje krive za drastičan pad frekventnosti avio saobraćaja od kako je počela pandemija koronavirusa koja je zatvorila mnoge granice, a mnoge zemlje su uvele obavezne karantine za sve putnike koji dolaze iz inostranstva.

Kako prenosi agencija Rojters, očekuje se da bi brzi i jeftini antigenski testovi, kojima bi moglo da rukuje nemedicinsko osoblje, trebalo da postanu dostupni „narednih nedelja“ i trebalo bi da zadovolje globalno dogovorene standarde, rekao je šef Međunarodnog udruženja za avio saobraćaj (IATA) Aleksandar de Žinijak, tokom onlajn medija brifinga.

„Ne vidimo nijedno alternativno rešenje koje bi bilo manje problematično i više efikasno“, dodao je De Žinijak.

Avio kompanije koje su pretrpele velike finansijske gubitke zbog pandemije vrše pritisak na vlade da usvoje alternative prostim saobraćajnim ograničenjima, koja i dalje onemogućavaju oporavak, pogotovu u novim okolnostima u Evropu u kojoj mnoge zemlje ponovo pooštravaju mere zbog skoka broja zaraženih.

Imajući u vidu da će brzi antigenski testovi moći da se priušte za svega sedam dolara, aviokompanije će izvršiti pritisak da Međunarodna Federacija za civilno vazduhoplovstvo (agencija UN koja nadzire globalna vazduhoplovna pravila) preporuči njihovo korišćenje.

Globalni sporazum je neophodan kao osiguranje da će rezultati testova pre ukrcavanja u avion biti prihvaćeni i na odredištu.

„To će takođe pojačati uverenje putnika da je svako u letelici testiran“, navodi De Žinijak.

Antigenski testovi su brzi, ali generalno nisu toliko precizni kao PCR testovi, navodi Rojters.

Među kompanijama koje zagovaraju nove testove je i nemačka specijalistička dijagnostička kompanija Qiagen, koja je ranije ovog meseca saopštila da planira da proizvede kovid-19 antigenski test koji obezbeđuje rezultat u roku od 15 minuta, i može da se prodaje na aerodromima i stadionima.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.