Oksfam tuži Grčku Evropskoj komisiji zbog postupanja prema migrantima

Svet 22. sep 202007:28 > 07:36
Izvor: LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Nevladina organizacija Oksfam i građanski pokret "WeMove Europe" (Pokrećemo Evropu) saopštili su da podnose tužbu Evropskoj komisiji u kojoj traže da se pokrene postupak protiv Grčke zbog povrede prava tražilaca azila.

Dve organizacije u saopštenju ističu da „grčka vlada nije odgovorila na potkrepljene tvrdnje o povredi prava, posebno o neprestanom grubom vraćanju tražilaca azila u Tursku i o očitom kršenju (prava) azila“.

Tužbu će u u njihovo ime podneti jedna holandska advokatska kancelarija.

POVEZANE VESTI

Evropska komisija u sredu treba da iznese predlog reforme politike azila EU koji se s nestrpljenjem očekuje, dve nedelje nakon požara u prenatrpanom kampu Morija na grčkom ostrvu Lezbos u kojem su migranti boravili u neljudskim uslovima.

„Ako EK želi da pokaže da je svrha novog dogovora o azilu i o migracijama poboljšanje sistema azila u Europi, mora ujedno da obezbedi da sve zemlje članice poštuju ljudska prava i ljudsko dostojanstvo“, rekla je Marisa Rajan, direktorka evropske kancelarije Oksfama.

Organizacije u tužbi ocenjuju da novi grčki zakon o azilu i način na koji grčke vlasti postupaju s tražiocima azila „ne poštuje evropsko pravo“.

Posebno ocenjuju da primena tog novog zakona u praksi sprečava veliki broj ljudi koji nemaju nikakvu pravnu pomoć da se žale na odluku o odbijanju azila.

„Ovde je reč o tome kako Evropa upravlja migracijama. Trenutno to radi tako što podupire prakse koje samo donose strašnu patnju“, upozorio je Đulio Karini iz „WeMove Europea“.

Organizacije koje u tužbi opširno opisuju povrede prava migranata, ocenjuju da je „jedini moguć“ odgovor taj da Komisija pokrene postupak zbog „povrede prava“.

EK može da prikupi informacije o eventualnom kršenju evropskog prava na osnovu sopstvene istrage i tužbe koju podnose građani ili druga zainteresovana strana.

Komisija zatim može da pokrene zvanični postupak zbog povrede prava ako neka zemlja ne reaguje na optužbe za kršenje prava EU, i nakon određenog broja etapa može da odluči da se obrati Sudu pravde EU.