Protesti širom Nemačke: Hitno evakuisati grčke izbegličke centre

Svet 20. sep 202019:49 > 19:51
Izvor: Tanjug/Joerg Carstensen/dpa via AP

Hiljade ljudi danas je u Berlinu i na ulicama još nekoliko nemačkih gradova demonstriralo zahtevajući hitnu evakuaciju svih grčkih izbegličkih centara nakon što je požar u kampu Morija ostavio bez krova nad glavom oko 13.000 tražilaca azila, javlja AFP.

Prema izveštaju Juronjuza, demonstrantima u Berlinu pridružila se i tetka trogodišnjig sirijskog dečaka Alana Kurdija, koji se utopio u Sredozemnom moru, a ta tragedija postala je simbol izbegličke krize 2015. godine.

Fotografije utopljenog dečaka na jednoj turskoj plaži šokirale su svet i podsakle na razmišljanje o potrebi da se pomogne ratnim izbeglicama iz Sirije.

„Odlučila sam da govorim u ime svih onih koji to ne mogu sami. Kad već ne mogu da spasim članove sopstvene porodice, možemo bar zajedno spasiti ostale“, rekla je Tima Kurdi i pozvala stanovnike Berlina da od političara zatraže hitnu akciju.

Tanjug/Joerg Carstensen/dpa via AP

 „Ne možemo zatvarati oči niti im okrenuti leđa“, poručila je tetka nastradalog sirijskog dečaka.

Aktivistkinja nemačke nevladine organizacije Pristanište Sonja Bobrik rekla je kako „u Nemačkoj ima dovoljno soba“ da se smesti i više od 1.500 izbeglica koji se trenutno nalaze u Grčkoj.

Ona je navela da je gradska vlast u Berlinu već rekla da će se za njih pobrinuti.

Prema izveštajima policije, na protestima u Berlinu učestvovalo je oko 5.000 demonstranata, a protestni skupovi održani su i u Kelnu, Minhenu i Lajpcigu, prenosi Juronjuz.

Posle velikog požara prošle nedelje u izbegličkom kampu Morija na grčkom ostrvu Lezbos bez krova nad glavom ostalo je oko 12.700 izbeglica, a njih oko 9.000 u međuvremenu je smešteno je u novi privremeni kamp.