Minsk kritikuje rezoluciju Evropskog parlamenta: Agresivna i nekonstruktivna

Svet 17. sep. 202019:55 > 20:16
Podeli:
Izvor: Tanjug/Radio Free Europe/Radio Liberty via AP

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije saopštilo je da rezolucija Evropskog parlamenta o situaciji u Belorusiji koja je usvojena u četvrtak ima agresivan ton i ne sadrži nijednu konstruktivnu ili uravnoteženu ideju.

U saopštenju, koje je preneo TASS, podvlači se da se Ministarstvo spoljnih poslova uverilo u „nerazumevanje Evropskog parlamenta procesa koji se odvijaju u Belorusiji i apsolutnu odvojenost od stvarnosti, zbog čega i sami građani EU kritikuju ovo telo.“

POVEZANE VESTI

Minsk je izrazio razočaranje što Evropski parlament, koji sebe smatra ozbiljnom, objektivnom i demokratskom strukturom, „nije uspeo da pronađe dovoljno političke volje da pogleda dalje od svog nosa, da prevaziđe pristrasnost i da ne postane talac klišea.“

„Evropski poslanici mogli bi da porade na minimalnim poznavanju međunarodnog prava i poštovanju suvereniteta drugih država. To bi mnogo više doprinelo stvarnom napretku u međunarodnim odnosima od pokazane namere da se nekome nametne sopstveno mišljenje, vlada svetom ili bar čitavom Evroazijom“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Evropski parlament je danas odbio da prizna Aleksandra Lukašenka kao beloruskog predsednika i zatražio je oštre sankcije protiv zvaničnog Minska, uključujući i finansijske.

Takođe je preporučilo da se razmotri mogućnost da se sankcije uvedu i ruskim državljanima koji su direktno uključeni u podršku Lukašenku.

Lukašensko zatvara granice sa Poljskom, Litvanijom i Ukrajinom

Lukašenko je u četvrtak uveče izjavio da da je njegova zemlja prinuđena da zatvori državnu granicu sa Litvanijom, Poljskom i Ukrajinom, prenosi Sputnjik.

„Primorani smo da povučemo trupe sa ulica, kako sam govorio, da polovinu vojske mobilišemo i zatvorimo državnu granicu sa zapada, pre svega sa Litvanijom i Poljskom. Prinuđeni smo da ojačamo državnu granicu sa našom bratskom Ukrajinom“, citira Sputnjik Lukašenka.

On je, kako se navodi, objasnio da Belorusiji nije potrebno da druge zemlje priznaju rezultate proteklih predsedničkih izbora.

„Danas su priključili još jednu, kako smatraju, termonuklearnu bombu. U Briselu su se tome pridružili da li Evropski parlament ili Evropski savet, koji takođe nisu priznali naše izbore“, istakao je Lukašenko.

Beloruski lider, čiju pobedu na nedavnim predsedničkim izborima osporavaju mnoge zemlje, a unutar države postoji snažan otpor opoziicionih snaga, istakao je i da se nikada neće dogoditi blic-krig za preuzimanje vlasti u zemlji.

„Pod tim belo-crveno-belim zastavama pogledajte kakvi izrazi i reči… To su oni smislili: blic-krig nije uspeo… Nije se mogao dogoditi u našoj zemlji, nikada se neće dogoditi“, rekao je Lukašenko govoreći na ženskom forumu „Za Belorusiju“.