Šef diplomatije Kine: Neke strane sile žele talas obojenih revolucija u Aziji

Svet 17. sep. 202011:23 > 11:35
Podeli:
Izvor: Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Pojedine strane sile pokušavaju da pokrenu novi talas obojenih revolucija u Aziji, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

On je rekao agenciji Sinhua, pred posetu Rusiji, da se odnosi Kine i susednih zemalja razvijaju u pozitivnom smeru.

Prema rečima Vanga Jia, globalna nestabilnost se povećava, globalna bezbednost suočena je sa novim izazovima i pretnjama, međunarodne terorističke organizacije i „tri sile zla“ – terorizam, ekstremizam i separatizam – pojačale su aktivnosti u regionu.

„Pojedine strane sile koriste razne izgovore da se mešaju u unutrašnja pitanja regiona i, čak, žele da pokrenu novi talas obojenih revolucija“, istakao je Vang Ji.

Šef kineske diplomatije naglasio je da strane sile, u nameri da vrate nadmoć, iznose sve vrste laži, namerno iznose klevete protiv Kine, Rusije i drugih zemalja koje se brzo razvijaju, vrše neopravdan pritisak i pojedine zemlje teraju da odaberu saveznike, želeći da započnu novi Hladni rat, preneo je Tass.

Vang Ji napomenuo je da takvo ponašanje podriva granice međunarodnih odnosa i nije u skladu sa zajedničkim interesom zemalja u svetu.

„Takve postupke neće odobriti međunarodna zajednica i oni će ostaviti neslavan trag u istoriji“, kaže Vang Ji.

Kineski ministar dodao je da su Rusija, zemlje centralne Azije i Mongolija važni susedi severozapadne Kine, kao i da Peking posvećuje pažnju situaciji u regionu i iskreno se nada dugoročnoj stabilnosti, razvoju i napretku svih zemalja u regionu.