Rohani: Bahrein i UAE biće jedini odgovorni za posledice sporazuma sa Izraelom

Svet 16. sep 202012:17 > 12:27
Podeli:
Izvor: Charly Triballeau/Pool via REUTERS

Predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je da će Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati biti jedini "odgovorni za ozbiljne posledice" normalizacije svojih odnosa sa Izraelom.

POVEZANE VESTI

U govoru prenošenom preko televizije, dan posle potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa izmedju Izraela i dve zemlje Zaliva, uz posredovanje predsednika SAD Donalda Trampa, Rohani nije zapravo pomenuo te arapske zemlje Zaliva po imenu.

On je kritikovao „određene zemlje u regionu“, čiji „lideri ne razumeju ništa o religiji i ignorišu svoj dug prema palestinskoj naciji“, upitavši kako su se mogle približiti Izraelu.

Početkom septembra je vrhovni iranski vođa Ali Hamnei optužio Emirate da su „izdali muslimanski svet, arapske zemlje, države u regionu i Palestinu“, pristavši da normalizuju svoje odnose sa jevrejskom državom.

U subotu je Ministarstvo spoljnih poslova Irana optužilo bahreinsku monarhiju da je „saučesnik u zločinima cionističkog režima“.

Emirati i Bahrein su treća i četvrta arapska zemlja koje su uspostavile diplomatske odnose sa Izraelom posle Jordana 1994. i Egipta 1979. godine.

Od Islamske revolucije 1979. godine, Iran nije propuštao mogućnost da ponovi privrženost odbrani palestinskih ciljeva.