Sporazum Izraela sa UAE i Bahreinom ne pominje model dve države sa Palestinom

Svet 16. sep 202011:26 > 11:36
Podeli:
Izvor: Tanjug/ AP Photo/Alex Brandon

Sporazumi o normalizaciji odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, potpisani u utorak u Beloj kući, ne uključuju posvećenost nastojanjima da se postigne rešenje izraelsko palestinskog sukoba po modelu dve države, već samo pozivaju na pravedno okončanje konflikta ta dva naroda.

Nekoliko sati nakon svečanosti potpisivanja, kojem je predsedavao predsednik SAD Donald Tramp, objavljeni su dugo očekivani tekstovi sporazuma.

Po oceni izraelskih komentatora, oni predstavljaju pobedu za premijera Izraela Benjamina Netanjahua, koji je posle podrške rešenju dve države 2009. godine polako odstupio od tog koncepta.

On je podržao Trampov mirovni plan, kojim se predviđa „realistično rešenje (po modelu) dve države“, ali je rekao da ne smatra da će ono što će Palestinci dobiti na osnovu tog predloga biti država.

Netanjahu je potpisao „Pakt o miru“ sa Emiratima, u kojem se pominje predstavljanje Trampovog plana u januaru, koji su Palestinci u potpunosti odbili.

Emirati i Izrael su se obavezali na „nastavak napora na postizanju pravednog, sveobuhvatnog realističnog i održivog rešenja izraelsko palestinskog sukoba“.

Potom se navodi da su u duhu mirovnih sporazuma postignutih sa Egiptom 1979. i Jordanom 1994. dve zemlje posvećene saradnji radi rešenja izraelsko palestinskog sukoba pregovorima, kako bi se zadovoljile potrebe i aspiracije oba naroda i doprinelo napretku sveobuhvatnog bliskoistočnog mira stabilnosti i prosperiteta.

U manje formalnoj „Deklaraciji mira“, koju je Izrael potpisao sa Bahreinom, koriste se gotovo iste reči.

I Emirati i Bahrein su bili pristalice rešenja po modelu dve države i insistirali su da su voljni da normalizuju odnose sa Izraelom, samo pod uslovom da to nije na račun njihove podrške Palestincima i naporima da se osnuje palestinska država u granicama pre rata 1967. godine s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

I pre potpisivanja, državni minstar za spoljne poslove UAE Anvar Gargaš rekao je novinarima da će se na rešenje dve države samo indirektno aludirati.

Uz pominjanje izraelsko palestinskog sukoba, sporazum na sedam strana između Izraela i Emirata, koji je najdetaljniji, predviđa osnivanje ambasada i finalizovanje bilateralnih sporazuma u 15 oblasti, uključujući finansije, investicije, civilnu avijaciju, vize i konzularne usluge, inovaciju, trgovinu, ekonomske odnose, zdravstvenu brigu, nauku, tehnologiju, između ostalog.

U mirovnoj deklaraciji Izrael i Bahrein izražavaju uverenje da će ovakav razvoj događaja voditi „u budućnost u kojoj svi narodi i sve vere žive zajedno u duhu saradnje i uživaju mir i prosperitet“ i najavljuju sporazume u oblasti investicija, turizma, direktnih letova, bezbednosti, telekomunikacija tehnologije, energije…

Sve tri strane predstavljene Trampom, Netanjahuom, šefom diplomatije Emirata Abdulahom bin Zajedom bin Sultanom Al Nahjanom i Bahreina Abdullatifom al Zajanijem potpisale su takođe treći dokument nazvan „Sporazumi Avram“, koji uključuje zajedničku posvećenost miru i toleranciji.

Izrael I SAD se nadaju da će ti sporazumi dovesti do velike promene u regionu, ako na njih pristanu druge arapske zemlje, pogotovo Saudijska Arabija, navodi AP.

Za sada se veruje da su blizu priznanja Izraela Oman, Sudan i Maroko.