Merkel: Antisemitizam nikad nije nestao u Nemačkoj, ali je sada nesputaniji

Svet 15. sep 202014:33 > 14:46
Podeli:
Izvor: Bernd von Jutrczenka/Pool via REUTERS

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zadovoljstvo zbog obnove jeverjskog života u Nemačkoj, ali je ukazala na "sramotu" sve otvorenijeg antisemitizma i rasizma na obeležavanju 70. godišnjice glavne jevrejske grupacije u zemlji. Centralni savet Jevreja osnovan je 1950. da predstavlja Jevreje koji su preživeli nacistički holokaust.

Ukazujući da mnogi preživeli posle holokausta nisu mogli da zamisle budućnost u Nemačkoj, Merkel je rekla na ceremoniji organizovanoj u Berlinu, u najvećoj sinagogi u zemlji, da je savet prvobitno zamišljen kao privremeno telo koje će im pomoći da emigriraju.

Međutim, u decenijama posle ponovnog ujedinjenja Nemačke 1990, posebno jevrejska zajednica u Nemačkoj je rasla i jačala.

„Možemo se radovati procvatu jevrejskog života. Istovremeno, mnogi Jevreji u Nemačkoj više se ne osećaju sigurno ili poštovano. To je sramota i veoma se stidim zbog izraza rasizma i antisemitizma u ovim vremenima,“ rekla je Merkel.

Ona je rekla da je veoma zabrinuta zbog toga i ukazala da rasizam i antisemitizam nikad nisu nestali ali da su sada već neko vreme postali „vidljiviji i nesputaniji“.

„Uvrede, pretnje i teorije zavere otvoreno su usmerene protiv jevrejskih građana. O tome ne smemo da ćutimo“, upozorila je kancelarka dodajući da „znamo koliko brzo od reči mogu postati dela“.

Kancelarka je rekla da su obrazovanje i dijalog najbolji način da se spreče činovi mržnje, ali kad su te alatke nedovoljne, puna snaga zakona mora biti primenjena.

Ona je ukazala na napore nemačke vlade da poboljša bezbednost kod jevrejskih objekata i da se obavežu društvene mreže da prijavljuju ilegalne sadržaje, kao i imenovanje posebne osobe koja će se baviti pitanjima antisemitizma.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer je povodom jubileja rekao da je Centralni savet Jevreja „važan glas koji je potreban i koji se čuje“, prenosi Dojče vele.

Jevrejski život se tokom proteklih decenija razvio „u svojoj kompletnoj raznolikosti“, rekao je Štajnmajer, ali je i naglasio da su Jevreji u Nemačkoj bili i ostali ugroženi.

Pre dolaska nacista Nemačka je imala jevrejsku zajednicu od 500.000 ljudi. U zemlji od 83 miliona ljudi sada ima oko 200.000 Jevreja.