Oko 800 migranata na Lezbosu smešteno u novi privremeni kamp

Svet 15. sep. 202011:00 > 11:07
Podeli:
Izvor: Tanjug/ AP Photo/Petros Giannakouris

Oko 800 migranata od više hiljada, koji su izgubili smeštaj posle velikih požara u kampu Moria na Lezbosu, smešteno je u novom privremenom migrantskom centru brzo podignutom na tom ostrvu, saopštilo je grčko ministarstvo za migracije.

Među njima 21 osoba testirana je pozitivno na koronavirus, prema podacima dobijenim kasno u ponedeljak od ministarstva.

U noći od 8. na 9. septembar veliki kamp Morija, najveći u Evropi koji je otvoren pre pet godina na vrhuncu migrantske krize, potpuno je uništen u požarima i ostavio bez krova nad glavom njegovih 12.000 korisnika.

Kamp Morija je bio prenatrpan, sa četiri puta više migranata nego što je njegov prvobitni kapacitet, i imao je očajne uslove na koje su brojne nevladine organizacije ukazivale.

Većina migranata koji su ostali bez smeštaja spava na putu, na trotoarima, u poljima i u napuštenim zgradama. Oni odbijaju da odu u novi kamp podignut nedaleko od uništenog kampa Morije, strahujući da više neće moći da napuste ostrvo kad uđu u njega.

Migranti traže da budu prebačeni sa ostrva na kopneni deo Grčke ili u druge zemlje EU.

Međutim, prema ministarstvu, oko 800 migranata koji su prethodno proveli mesece ili čak godine u kampu Morija, sada su se prebacili u privremeni kamp, zatvoren za medije.

Migranti strahuju od neprijateljstva ostrvljana, od kojih se mnogi protive tome da oni ostanu na Lezbosu.

Incidenti između tražilaca azila i stanovnika ostrva, među kojima ima i pristalica ekstremne desnice, česti su na ostrvu od prošle godine.

Šef oblasti Severnog Egeja Kostas Muncuris, jedan od najvatrenijih protivnika planova vlade da podigne novi zatvoren kamp na ostrvu da zameni kamp Moriju, pozvao je preduzetnike i profesionalce da se okupe u utorak popodne i traže da se migranti udalje sa ostrva.