Mađarska od nemačke kompanije kupila borbena vozila za dve milijarde evra

Podeli:
Izvor: (foto: rheinmetall-defence.com

Mađarska je sklopila ugovor sa kompanijom Rajnmetal (Rheinmetall) za kupovinu borbenih vozila pešadije nove generacije Links (Lynx) u vrednosti većoj od dve milijarde evra, saopštio je taj nemački koncern.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Links je borbeno vozilo pešadije nove generacije modularnog dizajna a madjarsko Ministarstvo odbrane naručilo je 218 vozila Links KF41 i devet oklopnih vozila za izvlačenje Bafalo (Buffalo).

Prva serija biće isporučena iz Nemačke, a većina će potom biti proizvedena u mađarskoj fabrici, u zajedničkom vlasništvu Budimpešte i Rajnmetala.

Mađarska je prva članica NATO i EU koja se opredelila za ovo vozilo. Za razliku od ostatka regiona ova zemlja proteklih godina kupuje isključivo sofisticiranu vojnu opremu nove generacije.

Kroz program modernizacije „Zrinski 2026“ za pola milijarde evra već su naručena 44 tenka Leopard 2A7 i 24 samohodne haubice PzH-2000 od Nemačke.

Sada će doći i Links, a ugovor obuhvata proizvodnju i servis opreme, uključujući simulatore, obuku i angažman instruktora kao i prvu seriju rezervnih delova.

Linksovi će biti opremljeni topovima kalibra 30 mm na modularnoj kupoli Lens (Lance) koju je razvila kompanija Rajnmetal. Pored topa kupola ima integrisane lansere protivoklopnih raketa Spajk i dronova.

U prvoj fazi Mađarskoj će biti isporučeno 46 borbenih vozila pešadije i devet vozila za izvlačenje. Isporuka će biti završena do 2023. godine. U drugoj fazi dodatnih 172 vozila Links će biti proizvedeni u Mađarskoj.

Zbog toga će Madjarska vlada i Rajnmetal formirati zajedničku kompaniju koja će otvoriti proizvodni pogon u toj zemlji.

Šta je Links?

Linksovi su borbena vozila pešadije nove generacije koja karakteriše modularnost. Na šasiji vozila mogu da se postave rešenja za najraznovrsnije zadatke: od borbenog vozila pešadije, oklopnog transportera, komandnog vozila, minobacača do saniteta.  

Promena konfiguracije moguća je u roku od nekoliko sati.

Prema navodima proizvodjača, Links nudi visoki stepen zaštite posade i vojnika od improvizovanih eksplozivnih naprava, direktne i indirektne vatre, kasetne municije i protivoklopnih projektila.