Mediji: Navaljni postigao napredak u oporavku, ponovo može da govori

Svet 10. sep. 202011:45 > 11:47
Podeli:
Izvor: REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni postigao je dalji napredak u oporavku, nakon što je, kako je utvrđeno u nemačkoj bolnici gde se leči, otrovan nervnim agensom "novičok", i može ponovo da govori, objavio je magazin Der Spigel, a prenosi Rojters.

Berlinska bolnica u kojoj je smešten Navaljni i koja je saopštila 7. septembra da je 44-godišnji opozicionar „probuđen iz medicinski izazvane kome“ i da se „odvikava od mehaničke respiracije“, nije komentarisala ovu vest. 

Portparolka berlinske policije, takođe, nije imala komentar, a portparolka Navaljnog Kira Larmiš objavila je na tviteru da je „priča preterana i da sadrži mnoge činjenične netačnosti“. 

Časopis navodi da je „njegova policijska zaštita pojačana u očekivanju da će primati više posetilaca kako se njegovo stanje poboljšava, da može ponovo da govori i da se verovatno seća detalja o svom kolapsu u avionu“. 

„Njegove izjave mogu biti opasne za ljude koji stoje iza napada“, piše časopis, pripisujući zasluge za vest svom istraživačkom vebsajtu. 

Rojters podseća da je afera Navaljni dovela do napetosti između Rusije i Zapada, a neke Zapadne vlade smatrale su da su Navaljnog otrovale ruske bezbednosne službe uz podršku s najvišeg nivoa. Međutim, italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je u četvrtak da mu je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će formirati odbor za istragu slučaja Navaljni i da je „spreman za saradnju sa nemačkim vlastima“.