Serija požara u migrantskom kampu na Lezbosu, izgorela većina objekata

Svet 09. sep. 202011:16 > 13:22
Podeli:
Izvor: REUTERS/Elias Marcou

Hiljade izbeglica i migranata bili su prinuđeni da beže iz prenaseljenog Morija kampa na Lezbosu, posle serije požara koji su izbili tokom noći i uništili većinu privremenih objekata, a za sada nema podataka o povređenima i žrtvama, prenosi portal Politiko.

Vatra je izbila nešto iza ponoći na nekoliko mesta u kampu, a do srede rano ujutru većina kontejnera, šatora je izgorela do zemlje.

Vatra gori na još nekoliko mesta, naveli su za lokalne medije vatrogasci.

Izvor : Reuters/Alkis Konstantinidis

Policija je rekla da je oko 12.500 ljudi živelo u kampu i oni su se sada uputili ka prestonici ostrva Mitileni, noseći ono što je ostalo od ličnih stvari, ali su vlasti poslale jedinice policije za razbijanje demonstracija kako bi ih zaustavili.

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis sazvao je vanredni sastanak ministara, načelnika grčke vojske i šefova nacionalnih obaveštajnih službi.

Evropska komisija evakuiše decu sa Lezbosa, Berlin pozvao zemlje EU da prime migrante

Evropska komisija je najavila da će preuzeti odgovornost za hitno prebacivanje 400 dece i adolescenata iz izbegličkog kampa Morija, na ostrvu Lezbos.

„Prioritet je da sklonimo sve osobe koje se nalaze u kampu Morija“, napisala je na Tviteru evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson, precizirajući da je u kontaktu sa grčkim vlastima.

Berlin je zatražio od zemalja Evropske unije da prime migrante sa Lezbosa.