Na protestima zbog odlaganja izbora u Hongkongu uhapšeno oko 300 ljudi

Svet 06. sep 202015:55 > 23:10
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Vincent Yu

Oko 300 ljudi uhapšeno je u Hongkongu na demonstracijama protiv vladine odluke da odloži izbore za parlament te autonomne kineske teritorije, saopštila je policija.

Održavanje izbora bilo je zakazano za danas, ali ih je šefica vlade Hongkonga Keri Lam 31. jula odložila za godinu dana.

Kao razlog za odlaganje Lam je navela porast broja obolelih od koronavirusa, ali kritičari navode da je njena vlada strahovala da bi opozicija ojačala u parlamentu da su izbori održani danas.

Policija je navela da je uhapšeno 289 osoba, većina zbog nezakonitog okupljanja.

Jedna žena je uhapšena po optužbi za napad i za širenje separatističkih slogana. Separatistički slogani su zabranjeni novim kineskim zakonom o nacionalnoj bezbednosti.

Masovni antivladini protesti u Hongkongu izbili su u junu prošle godine zbog u međuvremenu povučenog predloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu.

Demonstracije su prerasle u masovni protestni pokret protiv lokalne vlasti Hongkonga i vlasti Pekinga, i u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997. godine, kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

Protesti su ove godine zamrli zbog pandemije koronavirusa i usvajanja strogog zakona o nacionalnoj bezbednosti, ali manje grupe i dalje povremeno demonstriraju.