Kremlj ne vidi razlog da se ruska država optužuje za trovanje Navaljnog

Svet 03. sep 202013:37 > 13:42
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Kremlj je saopštio da ne vidi "nijedan razlog" da se ruska država optužuje za trovanje opozicionara Alekseja Navaljnog i pozvao zapadne zemlje da se čuvaju "ishitrenih presuda".

POVEZANE VESTI

„Nema nijednog razloga da se optužuje ruska država“, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da je Moskva spremna na „dijalog“ sa Berlinom i Evropljanima po tom pitanju.

Peskov je insistirao na činjenici da ruski lekari nisu otkrili „nijednu toksičnu supstancu“ prilikom hospitalizacije Navaljnog krajem avgusta u sibirsku bolnicu i dodao da Rusija „do sada nije dobila nikakve informacije“ iz Nemačke u vezi sa analizama koje su dovele do zaključka da je otrovan.

„Generalno ne mislim da bi trovanje ove osobe moglo nekome da donese korist. Voleli bismo da naši partneri u Nemačkoj i ostalim evropskim zemljama ne donose ishitrene presude“, rekao je portparol Kremlja.

Peskov je takođe rekao da ne vidi „nijedan razlog“ za sankcionisanje Rusije u ovom slučaju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je u sredu od Moskve objašnjenja, nakon što su analize u Nemačkoj pokazale da je Navaljni otrovan nervnim agensom tipa novičok.