Stručnjaci UN: Vlasti Belorusije da prestanu sa torturom demonstranata

Svet 01. sep. 202018:49 > 18:54
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Specijalni izvestilac UN za torturu Nils Melzer pozvao je Belorusiju da obustavi torturu demonstranata privedenih tokom protesta zbog kontroverznog reizbora predsednika Aleksandra Lukašenka.

„Beloruske vlasti moraju odmah da zaustave sva kršenja ljudskih prava i da se bore protiv nekažnjivosti“, naveo je Melzer u saopštenju koje su potpisala još tri izvestioca UN i radne grupe UN o torturi i proizvoljnom pritvaranju.

POVEZANE VESTI

Ti stručnjaci, čije mišljenje ne obavezuje UN, dobili su izveštaje o 450 slučajeva torture i lošeg tretiranja uhapšenih osoba nakon predsedničkih izbora u Belorusiji 9. avgusta.

„Izuzetno smo uznemireni stotinama optužbi o torturi i drugim vrstama zlostavljanja u policijskom pritvoru“, naveli su ti stručnjaci i zatražili da policajci koji su „tukli i ponižavali“ pritvorenike budu izvedeni pred lice pravde.

Izvestioci UN su istakli da je „zabrana torture apsolutna prema međunarodnom pravu o ljudskim pravima“ i da se „ne može opravdati ni iz jednog razloga“.

Oni su takođe izrazili zabrinutost nestankom ljudi, navodeći da se ne zna šta je sa najmanje šest osoba.

Stručnjaci UN su naveli i da „među 6.700 osoba koje su poslednjih nedelja privedene dok su ostvarivale svoje pravo na slobodu mirnog okupljanja, ima novinara i prolaznika koji su nasumično uhapšeni i osuđeni“ po ubrzanom procesu.

Nakon spornih predsedničkih izbora u Belorusiji, nedeljama traju masovni protesti.