Protest studenata u Minsku, policija ih privodila dok su pravili "ljudski lanac"

Svet 01. sep. 202015:29 > 15:37
Podeli:
Izvor: Tanjug/Radio Free Europe/Radio Liberty via AP

Nekoliko stotina studenata protestovalo je u Minsku na dan početka nove školske godine, osuđujući autoritarnu vlast predsednika Aleksandra Lukašenka, suočenog sa višenedeljnim demonstracijama zbog spornih predsedničkih izbora.

Policija je privela desetak studenata dok su pokušavali da naprave ljudski lanac u centru Minska. Studenti su uzvikivali „Fašisti“, „Ovo je naš grad“, „Verujemo, možemo, uspećemo“. 

Na demonstracijama, organizovanim 1. septembra kada je početak nove školske godine u svim bivšim sovjetskim republikama, okupili su se studenti više univerziteta iz Minska. Mladi Belorusije su jedan od stubova protesta protiv Lukašenka (66), koji je na izborima 9. avgusta po šesti put izabran za predsednika. 

Rezultati tih spornih izbora izazvali su talas demonstracija protiv autoritarnog vođe koji je na vlasti od 1994. godine.

Vlasti odbacuju dijalog sa opozicijom i sve je više uhapšenih političkih protivnika, štrajkača i novinara. Vlasti više ne pokušavaju da razbijaju demonstracije kao na početku protesta kada su poginule tri osobe, a na desetine povređeno.

Lukašenko je do sada samo predložio izmene Ustava kako bi se izašlo iz krize, nazvavši demonstrante „pacovima“ i paradirajući automatskim oružjem pred okupljenima, podseća agencija Frans pres.