Šarli ebdo pre suđenja objavio iste karikature: Nećemo odustati

Svet 01. sep. 202014:07 > 14:08
Podeli:
Izvor: Arhiva

Šarli ebdo ponovo objavljuje karikature proroka Muhameda zbog kojih je bio na meti džihadista, izvestio je taj satirični časopis uoči početka suđenja za napad iz 2015. istakavši da neće odustati.

„Nikad nećemo zaćutati. Nikad nećemo odustati“, upozorava direktor satiričnog nedeljnika Ris u broju na čijoj su naslovnici osvanule iste karikature i koji će u sredu biti na kioscima, nekoliko sati pre početka suđenja pomagačima džihadista koji su 7. siječnja 2015. desetkovali redakciju.

Tih dvanaest karikatura koje je 30. septembra 2005. bio objavio danski dnevnik Jilands-Posten, a zatim 2006. i Šarli ebdo, prikazivale su proroka koji na glavi ima bombu umesto turbana i s nožem dok su uz njega dve žene zamotane u crno.

Nakon toga nedeljnik je više puta primao pretnje i kancelarija mu je bila zapaljena sve dok se 7. januara nije dogodio teroristički napad u kojem su ubijeni direktor lista i poznati karikaturisti, što je zgrozilo međunarodnu javnost i podstaklo velike proteste u Francuskoj.

„Nakon januara 2015. često su od nas tražili da objavimo i druge Muhamedove karikature. Uvek smo odbijali, ne zato što bi to bilo zabranjeno, zakon nam to dopušta, nego zato što nam je trebao dobar razlog, razlog koji bi imao smisla i koji bi doprineo raspravi“, obrazložilo je uredništvo lista u tekstu objavljenom u istom broju.

„Činilo nam se zato preko potrebnim da objavimo iste karikature na početku suđenja za napade koji su se dogodili u januaru 2015“, dodaje tim Šarlija ebdoa.