Litvanija, Letonija i Estonija uvele sankcije Lukašenku i njegovim saradnicima

Svet 31. avg 202016:32 > 16:42
Podeli:
Izvor: Reuters/Vasily Fedosenko

Litvanija, Estonija i Letonija stavile su na "crnu listu" beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i oko 30 zvaničnika njegovog režima zbog spornih predsedničkih izbora i represije nad prodemokratskim demonstrantima.

POVEZANE VESTI

Baltičke zemlje, koje su članice EU i NATO, saopštile su uvođenje sankcija u okviru koordinisanih napora da se podrže beloruski demonstranti, koji ulaze u četvrtu nedelju protesta zbog spornih predsedničkih izbora 9. avgusta.

„Šaljemo poruku da moramo učiniti više od pukog objavljivanja izjava, moramo da preduzmemo i konkretne mere“, izjavio je agenciji Frans pres litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičius.

Kako javlja AP, osobama koje su na „crnoj listi“ zabranjen je ulazak u tri baltičke zemlje, a litvanski predsednik Gitanas Nausea najavio je da će „nove osobe biti dodate na tu listu“.

Pored Lukašenka, na listi su između ostalih njegovi saradnici i zvaničnici administracije, centralne izborne komisije, ministarstava unutrašnjih poslova i pravde, kao i tužilaštva.

Litvansko ministarstvo spoljnih poslova je prošle nedelje predložilo uvođenje sankcija grupi od 118 osoba osumnjičenih za umešanost u brutalno gušenje demonstracija kojima se zahteva odlazak Lukašenka.