Britanija i EU nikako da približe stavove, nastavak pregovora 7. septembra

Svet 21. avg 202018:16 > 19:45
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yves Herman/Pool

Velika Britanija i EU nikako da približe stavove, pa ni sedma runda pregovora o budućim odnosima nije dala rezultate. London i Brisel udaljeni su od dogovora onoliko koliko su bili i na samom početku, a odgovornost za neuspeh prebacuju na suprtonu stranu. Zbog toga uređeni Bregzit 1. januara deluje sve manje moguć.

POVEZANE VESTI

Ni sedma runda pregovora dve strane nije donela značajniji napredak. I dalje se koplja lome oko ključnih oblasti kao što su trgovinski odnosi, državna pomoć i subvencije ili vladavina prava. Manjih pomaka ima – oko tehničkih pitanja u vezi sa energetskom saradnjom, učešćem Britanije u programima EU ili borbom protiv pranja novca.

Uprkos tome London je ponudio nacrt budućeg sproazuma, koji je Brisel odbio navodeći da se radi o već poznatim pozicijama Britanaca oko kojih se sve vreme i pregovara. I dok Brisel optužuje London da ne pokazuje želju da se dođe do bilo kakvog napretka, iz srca Velike Britanije slične tvrdnje – da Brisel pokušava da ih natera da igraju po pravilima EU, iako više nisu njen deo.

„Ove nedelje sam prečesto imao osećaj da više idemo unazad nego unapred. S obzirom na to da nam je ostalo malo vremena, ponoviću ono što sam rekao u junu: danas, u ovoj fazi, sporazum između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske Unije izgleda malo verovatan. Ne razumem zbog čega gubimo dragoceno vreme“, naveo je Mišel Barnije, glavni pregovarač EU.

„Tražimo odnos koji osigurava da ponovo dobijemo suverenu kontrolu nad vlastitim zakonima, granicama i vodama i usresređeni smo na trgovinske odnose zasnovane na sporazumu o slobodnoj trgovini poput onih koji je EU zaključila sa nizom drugih međunarodnih partnera… Kada EU prihvati ovu stvarnost u svim oblastima pregovora, biće mnogo lakše postići napredak“, navodi Dejvid Frost, glavni pregovarač Velike Britanije.

Brisel i London ipak ne odustaju i 7. septembra nastavljaju pregovore, ali im vreme ističe.

Prelazni period Bregzita ističe 1 januara, što znači da bi sporazum dve strane morao da bude potpisan do kraja oktobra, kako bi ga do kraja godine potvrdili Evropski savet i Evropski parlament. I što bi rekao Barnije na kraju obraćanja novinarima – sat otkucava.