Španska oblast Kastilja-La Manča zatvara javne kuće zbog epidemije

Svet 21. avg 202017:21 > 17:23
Podeli:
Izvor: ANOEK DE GROOT / AFP

Vlast španske oblasti Kastilja-La Manča je naredila zatvaranje svih javnih kuća jer su nedavni slučajevi zaraze koronavirusom pokazali teškoće u praćenju epidemije na tim mestima.

Prostitucija u Španiji često je izvan zakona i u barovima ili hotelima koji rade, dok je vlast pozatvarala pabove i noćne klubove da bi suzbila sve veći broj infekcija povezanih s noćnim životom.

Kastilja-La Manča, gde je većina javnih kuća u Španiji, naredio je da se one zatvore do nedelje.

Ta odluka je doneta pošto je desetak pozitivnih na koronavirus bilo među sedam žena i pet muškaraca u samo jednoj javnoj kući. Pošto nema zvaničnog registra klijenata, vlasti nisu mogle da kontaktiraju druge ljude koji su mogli biti izloženi zarazi.

Španska ministarka za ravnopravnost Irene Montero u četvrtak je zatražila da se odmah zatvore javne kuće. U pismu šefovima španskih 17 regionalnih vlada ministarka je rekla da bi „potencijalno povećanje broja pozitivnih na koronavirus bilo teško pratiti“ kada kreće iz javnih kuća i moglo bi ugroziti zdravlje i prava žena koje u njima rade.

Montero, članica krajnje levičarske stranke u vladajućoj koaliciji pod vodjstvom Socijalista, koja je podržala pooštravanje zakona o ukidanju prostitucije, rekla je da bi regioni trebalo da daju smeštaj i socijalnu zaštitu ženama pogodjenim zatvaranjem javnih kuća.

Vodeći španski stručnjak za pandemiju, Fernando Simon, upozorio je ove nedelje da „stvari ne idu dobro“ jer se infekcija širi, uglavnom zbog noćnog života i medju mladima.

Za dva meseca od kada je ublažila ranije stroge sanitarne mere i ograničenja kretanja, Španija je zabeležila blizu 132.000 novoinficiranih.

Španija je ove godine izbrojala skoro 29.000 slučajeva smrti povezane s koronavirusom, ali stručnjaci kažu da su izveštaji o umiranju u svim zemljama umanjeni u odnosu na istinski broj tokom pandemije usled ograničenog testiranja i drugih faktora.

Više vesti o pandemiji čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.