Bivši Trampov savetnik Stiv Benon uhapšen zbog malverzacija oko zida sa Meksikom

Podeli:
Izvor: REUTERS/Alessandro Bianch/File Photo

Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa, Stiv Benon, uhapšen je u Njujorku po optužbi da je proneverio novac namenjen kampanji izgradnje zida na američko-meksičkoj granici.

Benon i još trojica su prevarili stotine hiljada donatora u kampanji „Gradimo zid“, u kojoj je prikupljeno 25 miliona dolara, saopštilo je američko ministarstvo pravde, prenosi BBC.

Benon je, kako se dodaje, primio više od milion dolara, od čega je deo iskoristio na pokrivanje sopstvenih troškova.

Očekuje se da se u najkraćem roku pojavi pred sudom.

Ko je Stiv Benon?

Rođen 1953. godine, Benon je bio politički strateg, bivši investicioni bankar i bivši izvršni direktor Brajtbart njuza. Radio je, tokom prvih sedam meseci Trampovog predsedničkog mandata, kao njegov savetnik za medije.

Takođe je bio deo odbora Kembridž analitike, umešane u skandal sa proneverom podataka korisnika preko Fejsbuka, a sve u korist Trampove kampanje pred prethodne američke predsedničke izbore.

Kasnih sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka, bio je sedam godina oficir američke mornarice, a nakon toga je radio u Goldman Saksu kao investicioni bankar, gde je dogurao do potpredsednika.

Devedesetih se otisnuo u holivudske vode, gde je producirao 18 filmova između 1991. i 2016.

Ovaj veoma aktivan čovek je 2007. postao koosnivač Brajtabrt njuza, krajnje desničarskog sajta, koji je on sam 2016. opisao kao „platformu za alternativnu desnicu“.

U avgustu 2016. imenovan je za izvršnog šefa Trampove predsedničke kampanje. Posle Trampove pobede, postavljen je za strateškog šefa u njegovoj administraciji. Tu poziciju je napustio 18. avgusta 2017, i vratio se u Brajtbart. U januaru 2018, sam Tramp ga se „odrekao“ zbog njegovih komentara u knjizi „Fire and Fury“, nakon čega je opet napustio Brajtbart.

Pošto je napustio Belu kuću, Benon se suprotstavljao establišmentu, podržavajući odmetnute kandidate na republikanskim primarnim izborima.

Kako navodi BBC, podržao je i mnoge populističke konzervativne političke pokrete širom sveta.