Nastavljeni protesti u Belorusiji, Lukašenko preti krivičnim gonjenjem

Svet 20. avg. 202015:16 > 16:36
Podeli:
Izvor: Reuters/Vasily Fedosenko

Demonstranti su i danas izašli na ulice Minska i ostalih gradova Belorusije, zahtevajući odlazak predsednika Aleksandra Lukašenka nakon predsedničkih izbora koje smatraju lažiranim.

Lukašenko koji smatra demonstrante marionetama Zapada, zapretio je liderima opozicije krivičnim gonjenjem, a vodećoj opozicionoj političarki Svetlani Tihanovskoj je zaprećeno hapšenjem.

Beloruski predsednik je odbacio kritike Evropske unije vezano za predsedničke izbore 9. avgusta i poručio evropskim liderima da gledaju svoja posla.

POVEZANE VESTI

Lideri EU su juče odbacili zvanične rezultate izbora prema kojima je Lukašenko osvojio 80 odsto glasova, a Tihanovska 10 odsto, i izrazili solidarnost sa demonstrantima. EU je najavila sankcije beloruskim zvaničnicima odgovornim za brutalne policijske intervencije nakon izbora.

Tokom prva četiri dana protesta, policija je uhapsila gotovo 7.000 ljudi, a na stotine osoba je povređeno u intervencijama policije koja je koristila gumene metke, šok bombe i pendreke. Najmanje tri demonstranta su nastradala.

To je izazvalo bes i samo omasovilo proteste, primoravši vlasti da promene taktiku i obustave sa razbijanjem demonstracija na kojima se u nedelju okupilo 200.000 ljudi.

Međutim, policija je juče ponovo pojačala prisustvo na ulicama Minska, blokirajući pristup nekim vladinim zgradama, a policija je raspoređena i ispred najvećih fabrika u kojima radnici od ponedeljka štrajkuju.

To je veliki izazov za Lukašenka kojima su radnici glavna podrška.

U pokušaju da zaustavi širenje štrajka, Lukašenko je juče zapretio štrajkačima otkazima i naložio policiji da zaštiti rukovodstva fabrike od pritiska opozicije.

Opozicionarima se preti hapšenjem

Lukašenko je takođe upozorio članove Koordinacionog veća koje je juče održalo prvi sastanak, da bi mogli da krivično odgovaraju zbog pokušaja formiranja „paralelnih struktura vlasti“.

Veće je pozvalo na nove predsedničke izbore koje bi organizovala nova izborna komisija i zatražilo istragu o gušenju protesta i obeštećenje žrtvama.

U veću je Tihanovska, aktivisti i predstavnici štrajkača, kao i najpoznatija Beloruskinja Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2015.

Vodeći član veća, Pavel Latuško, koji je otpušten ranije ove nedelje, rekao je da je dobio pretnje i da bi mogao da se skloni u Rusiju da bi izbegao hapšenje. Fasada njegove kuće u Minsku je tokom noći isprskana crvenom bojom.

Istragu protiv veća zbog navodnog „podrivanja nacionalne bezbednosti“ najavio je i javni tužilac Aleksandar Konijuk.

„Formiranje i aktivnost tog saveta je u cilju preuzimanja vlasti i podrivanja nacionalne bezbednosti Belorusije“, izjavio je Konijuk u video poruci.

On je najavio otvaranje istrage zbog „poziva na delovanje u cilju podrivanja nacionalne bezbednosti“, a za to delo je predviđena kazna od tri do pet godina zatvora.