EU ne priznaje rezultate izbora u Belorusiji i uvodi nove sankcije pojedincima

Svet 19. avg. 202016:19 > 17:52
Podeli:
Izvor: Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

EU ne priznaje rezultate izbora u Belorusiji, osuđuje nasilje vlasti nad demonstrantima u toj zemlji, traži kažnjavanje odgovornih, ali i uvodi sankcije protiv odgovornih za aktuelnu situaciju - dogovor je lidera država EU sa hitnog sastanak održanog sa predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije.

EU oštro je reagovala na izbore u Belorusiji i nasilje režima Aleksandra Lukašenka nad učesnicima mirnih demonstracija.

Zbog toga evropskih 27 odbijaju da prihvate rezultate izbora koje su saopštili tamošnji državni organi, i smatraju ih falsifikovanima.

Lideri država članica EU podržavaju želju građana Belorusije da imaju poštene i demokratske izbore i da sami odlučuju o svojoj budućnosti.

Ne priznajemo rezultate izbora koje su saopštile beloruske vlasti, saopštio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

„Građani Belorusije zaslužuju demokratsko pravo da sami biraju svoje lidere i sami oblikuju svoju budućnbosti. Nakon izbora ogroman broj građana je izašao na ulice protestujući ili štrajkujući, od porodica do studenata i fabričkih radnika. Nasilje nad mirnim učesnicima protesta je šokantno i neprihvatljivo. Osuđujemo tu brutalnost i očekujemo punu i transparentnu istragu“, poručio je Mišel.

Iz Brisela stiže i poruka da će pojačati sakcije prema Belorusiji, ali takve koje neće uticati na građane, već na pojedince odgovorne za izbornu krađu, nasilje nad demonstrantima i represiju.

Definitivne mere trebalo bi da budu saopštene sledeće nedelje, ali je sasvim sigurno da će sadašnji spisak od četiri bivša funkcinera Belorusije protiv kojih sankcije uvedene 2004. godine nikada nisu ukidane, biti znatno proširen.

Istovremeno radi se i na promociji dijaloga i pronalaženju konačnog rešenja kojim će sve strane biti zadovoljne, pa i susedna Rusija, jer u Briselu žele da izbegnu bilo kakvo zaoštravanje odnosa sa Moskvom.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen veruje da rešenje mora biti pronađeno unutar Belorusije.

„Spremni smo da na svaki mogući način pomognemo mirnu demokratsku predaju vlasti u Belorusiji. Podržavamo početak razgovora između vlasti i opozicioje i pružamo snažnu podršku ulozi OEBS-a koji može pokušati da pomogne organizaciju razgovora u Belorusiji koja je članica OEBS-a. Radi se manje o medijaciji, a više od pokretanju kanala komunikacije unutar zemlje“, rekla je Fon der Lajen.

Uprkos sancijama, EU će pojačati finansiranje Belorusije.

Međutim, novac koji je bio namenjen državnim organima i ustanovama u okviru programa Istočnog partnerstva sada će biti preusmeren direktno organizacijama civilnog društva i nezavisnim medijima.

Brisel priprema paket od člak 53 miliona evra – dva miliona za pomoć žrtvama državnog nasilja, milion za civilno društvo i nezavisne medije, a čak 50 za hitnu pomoć u krizi izazvanoj virusom korona. Taj novac biće preusmeren dikretno ustanovama zdravstvene zaštite i socijalnim službama.

Lukašenko je danas naložio vladi da spreči nemire u zemlji i pojača kontrolu granice, dok 11. dan zaredom traju protesti opozicije koja osporava rezultate predsedničkih izbora.

„U Minsku ne sme biti više nikakvih nereda. Ljudi su umorni i traže mir i tišinu“, rekao je Lukašenko posle sastanka Saveta bezbednosti, javlja državna agencija Belta.

On je naložio „pojačanu zaštitu duž cele granice u cilju sprečavanja ulaska pristalica, oružja, municije i novca iz drugih zemalja u Belorusiju i finansiranja nereda“.

Zaključci samita u osam tačaka

U zaključcima objavljenim posle video-samita EU o krizi u Belorusiji ukazuje se da EU ne priznaje predsedničke izbore koji nisu bili ni slobodni ni pošteni, da EU stoji uz narod Belorusije, i da poziva beloruske vlasti da nađu način za izlazak iz krize, bez nasilja i uz sveobuhvatan nacionalni dijalog.

U tekstu od osam tačaka objavljenom na sajtu EU, navodi se da je Evropski savet sa sve većom zabrinutošću pažljivo prati razvoj događaja u Belorusiji.

„Izbori 9. avgusta nisu bili ni slobodni ni pošteni, i prema tome mi ne priznajemo rezultate“, navodi se u jednoj od tačaka zaključaka.

Ukazuje se da narod Belorusije ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini i da članovi Evropskog saveta izražavaju jasnu solidarnost sa narodom Belorusije i njihovom željom da vrše svoja osnovna demokratska prava.

Izvor : Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Osuđuje se „nesrazmerno i neprihvatljivo nasilje“ državnih vlasti protiv mirnih demonstranata i ukazuje da se nasilje mora izbegavati, a svi koji su nezakonito pritvoreni moraju biti pušteni „odmah i bezuslovno“.

EU takođe očekuje potpunu i transparetnu istragu prijavljenog kršenja osnovnih prava.

Navodi se da će EU uskoro uvesti sankcije „protiv znatnog broja pojedinaca odgovornih za nasilje, represiju i lažiranje izbornih rezultata“.

EU u zaključcima ukazuje da vlasti Belorusije ugrožavaju napredak ostvaren proteklih godina u odnosima s njom, i da će svako dalje pogoršanje situacije imati negativne posledice po odnose te dve strane.

„Pozivamo beloruske vlasti da nađu način za izlazak iz krize i kraj nasilju, deeskalaciju i inkluzivan nacionalni dijalog. Samo miran i demokratski proces podržan nezavisnim i slobodnim medijima i jakim civilnim društvom može da pruži održiva rešenja. Sve strane, uključujući treće države treba da podrže takav proces“, navodi se u zaključcima.

EU dodaje da će nastaviti da prati situaciju i da je sprema da doprinese naporima za mirno okončanje krize i podržava predloge OEBS-a za dijalog u Belorusiji, spremna da i u tome pruži pomoć.