Vojni udar u Maliju, uhapšeni predsednik i premijer

Svet 18. avg. 202020:09 > 20:17
Podeli:
Izvor: Reuters/Rey Byhre

Pobunjeni vojnici uhapsili su u prestonici Bamaku predsednika i premijera Malija, rekao je za agenciju Frans pres jedan od vođa pobune.

Predsednik Ibrahim Bubakar Keita i premijer Bubu Sise „su pod našom kontrolom“, rekao je vojnik za francusku agenciju, želeći da ostane neimenovan. On je dodao da predsednik i premijer na putu za Kati, vojnu bazu u pregrađu Bamakoa u kojem je počela pobuna.

Agencija Rojters javlja da su dva bezbednosna izvora potvrdila da je uhapšen predsednik, ali dodaje da njegovog portparola nije mogao da dobije za komentar.

Vlada je pre toga zatražila od pobunjenih vojnika da „spuste oružje“, obećavši da je spremna da s pobunjenicima uđe u „bratski dijalog kako bi se rešili nesporazumi“.

Pobuna „pokazuje određenu količinu frustracije koja možda ima legitimne razloge“, rekao je ranije u saopštenju premijer Malija. Bila je to prva reakcija na pobunu koja potresa glavni grad od utorka ujutru.

Bivša kolonijalna sila Francuska osudila je pobunu koja je izbila unutar ključne vojne baze, 15 kilometara od glavnog grada. Predsednik Emanuel Makron razgovarao je o krizi koja je izbila u Maliju s predsednicima Nigerije, Obale Slonovače i Senegala i pružio „punu podršku naporima medijacije zemalja zapadne Afrike“.

Keita je osvojio drugi predsednički mandat na izborima 2018.

U zemlji vlada nezadovoljstvo zbog korupcije, lošeg vođenja ekonomije i pogoršanja bezbednosne situacije.

Još nije jasno koliko vojnika je učestvovalo u pobuni.