Evropski parlament ne priznaje Lukašenka kao predsednika Belorusije

Svet 18. avg. 202014:05 > 14:09
Podeli:
Izvor: Frederick FLORIN / AFP

Evropski parlament ne priznaje Aleksandra Lukašenka kao novoizabranog predsednika Belorusije i smatra ga "personom non-grata" u Evropskoj uniji, stav je glavnih političkih grupacija u EP, prenosi Radio slobodna Evropa.

U zajedničkoj deklaraciji donesenoj 18. avgusta, naglasili su da predsednički izbori u ovoj državi, koji su održani 9. avgusta „nisu bili ni slobodni, ni pošteni“ te da verodostojni izveštaji ukazuju na pobedu opozicione liderke Svetlane Tihanovske, prenosi RSE.

„Pozdravljamo beloruski narod zbog njegove hrabrosti i odlučnosti te snažno podržavamo njihovu želju za demokratskim promenama i slobodom“, poručili su zastupnici EP.

POVEZANE VESTI

U saopštenju se navodi da se pridružuju beloruskom narodu u njihovom zahtevu za novim i slobodnim izborima, pod nadzorom nezavisnih posmatrača.

Osuđujući najoštrije hapšenja i torturu nad mirnim demonstrantima, glavne političke grupacije u Evropskom parlamentu podsećaju Lukašenka na njegovu odgovornost.

Zajedničku deklaraciju su potpisali evropski narodnjaci, socijaldemokrate, liberali, grupa zelenih kao i grupa evropskih konzervativaca i reformista. Potpisnice dokumenta nisu političke grupacije ekstremne desnice i levice.

Inače, Evropski parlament nema nadležnost da proglasi bilo koga personom non-grata. To pitanje pripada zemljama članicama EU. Šefovi država i vlada će u sredu 19 avgusta, putem video-konferencije raspravljati o situaciji u Belorusiji.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji je sazvao ovaj samit, poručio je da „narod Belorusije ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti i slobodno bira svog vođu“.