Deseti dan protesta u Belorusiji, demonstranti se okupili ispred zatvora

Svet 18. avg. 202013:56 > 14:06
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Oko 200 pristalica beloruske opozicije se desetog dana protesta okupilo ispred zatvora, gde je pritvoren muž opozicione političarke, Sergej Tihanovski.

Sergej Tihanovski, suprug opozicionarke Svetlane Tihanovske, u pritvoru je od 29. maja. Ovaj jutjuber se takođe kandidovao na predsedničkim izborima 9. avgusta i vodio je kampanju protiv predsednika Aleksandra Lukašenka, ali ga je supruga Svetlana Tihanovska zamenila nakon što je uhapšen. 

POVEZANE VESTI

Gotovo 200 osoba se okupilo ispred zatvora u Minsku gde je pritvoren Sergej Tihanovski, kako bi mu čestitali 42. rođendan i zatražili njegovo oslobađanje. Okupljeni su nosili bukete cveća i crveno-bele balone u bojama opozicije, pevali rođendanske pesme i aplaudirali, javljaju novinari agencije Frans pres. 

Svetlana Tihanovska (37), koja se sa decom sklonila u Litvaniju, izrazila je spremnost da preuzme dužnost i upravlja zemljom.  Prema rečima opozicionarke Marije Kolesnikove, opozicija je zato formirala koordinacioni savet za tranziciju vlasti, a prvi sastanak bi trebalo da bude održan danas. 

Lukašenko je reizabran na predsedničkim izborima 9. avgusta, nakon čega su usledili masovni protesti. 

Tihanovska je osudila masovnu krađu na izborima na kojima je ona, prema zvaničnim podacima, osvojila 10 odsto glasova, a aktuelni šef države 80 odsto. 

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je za sutra zakazao sastanak Saveta, nakon što je EU u petak odobrila sankcionisanje represije posle spornih predsedničkih izbora.