Beloruski ambasador podneo ostavku nakon što je podržao proteste

Svet 18. avg. 202012:31 > 12:40
Podeli:
Izvor: Sergei GAPON / AFP

Beloruski ambasador u Slovačkoj Igor Leščenja, koji je podržao proteste protiv predsednika Aleksandra Lukašenka, podneo je ostavku na to mesto.

Leščenja je za beloruski sajt Tut.by rekao da je to „logičan potez“, nakon što je u snimljenoj video poruci u subotu izrazio „solidarnost sa onima koji su mirno izašli na ulice beloruskih gradova kako bi mogao da se čuje njihov glas“, navodeći da je šokiran izveštajima o masovnom prebijanju i mučenju demonstranata, optužujući belorusku policiju da obnavlja tradiciju sovjetske tajne policije.

POVEZANE VESTI

„Za ambasadora me je postavio predsednik i očekuje se da sledim politiku koju je on odredio. Ministarstvo spoljnih poslova (Belorusije) veruje da je mojim građanskim stavom pređena ta granica“, rekao je Leščenja.

Leščenja (52) je prvi visoki vladin zvaničnik koji je podržao proteste protiv Lukašenka koji je, prema zvaničnim izbornim rezultatima, osvojio 80 odsto glasova.

Od izbora se u Belorusiji svakodnevno održavaju protesti. Demonstranti optužuju Lukašenka da je lažirao predsedničke izbore i traže njegovu ostavku posle 26 godina na vlasti.

Opozicija traži da se vlast prenese opozicionoj kandidatkinji Svetlani Tihanovskoj, koja se sklonila u Litvaniji. Ona je u ponedeljak izjavila da je spremna da preuzme svoje odgovornosti.