Američki novinar o hapšenju u Minsku: Nisam bio siguran da li ću se živ izvući

Svet 18. avg. 202010:43 > 10:56
Podeli:
Izvor: N1

Američki novinar Den Pelešuk, koji je proveo 48 sati u beloruskom pritvoru, rekao je da je u Belorusiju došao sa namerom da izveštava sa predsedničkih izbora, ali pošto nije dobio akreditaciju, ponašao se kao turista, želeći da oseti atmosferu. Uhapšen je, kaže, bez ikakvog razloga, dok je u ponedeljak uveče šetao gradom.

„Došao sam u Belorusiju sa namerom da izveštavam sa izbora… Ali, pošto nisam dobio akreditaciju, odnosno odgovor iz Ministarstva spoljnih poslova, odlučio sam da dođem, barem kao turista, s namerom da vidim kako će se izbori odvijati. Nisam radio intervjue, nisam bio aktivan na društvenim mrežama, jednostavno da bih pokazao da nisam tu da izveštavam bez akreditacije, već da upijem atmosferu“, rekao je Pelešuk za N1.

POVEZANE VESTI

Dodao je da je u nedelju i ponedeljak tokom dana u beloruskoj prestonici Minsku bilo mirno, a u nedelju uveče, posle zatvaranja biračkih mesta, izbili su neredi, u kojima on nije učestvovao, ali je „iz daleka imao uvid u sve“.

Naredno veče je izašao u šetnju, uputivši se ka jednoj od lokacija na kojoj je veče pre bilo nereda. Kaže da je bilo mirno, da su ljudi normalno šetali, „neka se čudna tišina nadvila nad gradom“.

„Krenuo sam da podvožnjakom pređem glavnu ulicu kojom sam šetao, i kako sam iz njega izašao… odmah su mi prišli policajci. Bio sam zapanjen, bombardovali su me pitanjima ‘gde ideš, odakle si, zašto su ti ruke u džepovima’, do te mere da ih zapravo nisu ni zanimali odgovori, već su tražili izgovore da me pritvore. Nije prošlo dugo dok nisu saznali da sam Amerikanac koji je u Minsk došao iz Kijeva“, svedoči Pelešuk o svom hapšenju.

Poređani uza zid, s rukama na kolenima

Pelešuk kaže da je odveden u fiskulturnu salu gimnazije koja se nalazila odmah do policijske stanice, gde je bio smešten sa još oko 40 ljudi, „gde smo ili bili poređani uza zid, s rukama na kolenima, ili su nas uveče poređali po podu“. Dodaje da su ih odatle prozivali i vodili na saslušanje u policijsku stanicu.

„Bila je to veoma ad hoc improvizovana situacija“, ističe američki novinar.

Na pitanje da li se u takvim okolnostima plašio da ne dobije kovid-19, Pelešuk je naveo da kada se nađete u takvoj situaciji u kojoj se on našao, lista prioriteta se menja.

„Kada ste pod takvim stresom, i kada se suočavate sa takvom nesigurnosću, menjaju vam se prioriteti. Moji su bili moja porodica i prijatelji… Mislite na stvari koje su vam zaista važne. Kovid je bio veoma nisko na toj listi, verovatno što sam mu na neki način već bio izložen. Bio sam smešten u toj sali sa još 40 ljudi. Sve vreme sam nosio masku, nikada toliko dugo nisam nosio masku, ali niko drugi nije nosio masku, možda samo neki policajci“, priča Pelešuk o svom iskustvu tokom pritvora.

„Možda će zvučati arogantno, ali mislio sam kovid me neće ubiti ni danas ni sutra, neće me uopšte ubiti, ali nisam bio siguran da li ću se iz ovoga živ i zdrav izvući“, dodao je on.

U nekom trenutku je uspeo da stupi u kontakt sa porodicom, i to mu je dalo nadu da će „živeti“ i biti pronađen.

„Pomislio sam da ću u jednom trenutku biti dobro, ali ne znate šta će se desiti dok ne dođe taj trenutak. To je ono najgore, ta nesigurnos šta će se desiti“, ispričao je Pelešuk, koji je svoje iskustvo opisao u priči koju je napisao.

Tokom protesta u Belorusiji, u kojima se traži smena aktuelnog predsednika Aleksandra Lukašenka koji je na izborima, za koje opozicija tvrdi da su pokradeni, osvojio šesti mandat zaredom, uhapšeno je skoro 7.000 ljudi, a stotine su povređene. Jedan demonstrant je preminuo.