OEBS predlaže posredovanje – sastanak Lukašenka i opozicije

Svet 18. avg. 202008:36 > 08:43
Podeli:
Izvor: Tanjug / Nikolai Petrov/BelTA Pool Photo via AP

Predsedništvo Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) predložilo je posredovanje vladi Belorusije da bi se uspostavio "otvoren i konstruktivan dijalog", navodi se u saopštenju.

„Zvanična ponuda posete aktuelnog predsedavajućeg OEBS-a premijera Albanije Edija Rame podneta je vladi da se sastanu sa njim i predstavnicima opozicije“, navela je sinoć na svom internet sajtu organizacija čije sedište je u Beču.

U saopštenju je izražena zabrinutost oko održanih predsedničkih izbora i situacije posle njih.

„Ponavljamo zabrinutost oko odvijanja predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. koje nije posmatrao OEBS kao i oko nesrazmerne upotrebe sile prema mirnim demonstrantima, opšteg pritvaranja i navoda o torturi snaga bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Najmanje 5.000 ljudi demonstriralo je i sinoć u glavnom gradu Minska tražeći odlazak šefa države Aleksandra Lukašenka reizabranog na šesti mandat. Lukašenko je prema izbornoj komisiji osvojio 80 odsto glasova na izborima 9. avgusta koje osporava opozicija.

Od izbora se u Belorusiji svakodnevno održavaju protesti. Demonstranti optužuju Lukašenka da je lažirao predsedničke izbore i traže njegovu ostavku posle 26 godina na vlasti.

Opozicija traži da se vlast prenese opozicionoj kandidatkinji Svetlani Tihanovskoj, koja se sklonila u Litvaniji. Ona je juče izjavila da je spremna da preuzme svoje odgovornosti.

Nemačka je ocenila juče da OEBS treba da odigra važnu ulogu i pošalje misiju za posredovanje da bi proverila rezultate izbora.

Velika Britanija takođe je juče zatražila preko svog šefa diplomatije nezavisnu i hitnu istragu OEBS-a.

Posmatrači OEBS-a nisu bili prisutni na dan izbora u Belorusiji, prvi put od 2001. zato što nisu bili pozvani na vreme.

Albanija je aktuelna predsedavajuća OEBS-a, organizacije koja okuplja 57 država.