Posle Nobela, Malali i najveće civilno priznanje u SAD

Svet 22. okt 201409:54 > 09:59
Podeli:
Izvor: Tanjug, AP/Matt Rourke

Pakistanskoj aktivistkinji za prava devojčica i najmlađoj dobitnici Nobelove nagrade za mir Malali Jusafzai (17) dodeljena je Medalja slobode, najvećeg civilnog priznanja u SAD.

Malala je tu nagradu, vrednu 100.000 dolara, namenila obrazovanju u rodnoj zemlji Pakistanu, prenela je agencija AFP. Malala je nagradu dobila za „hrabrost i otpor koje je pokazala suočena sa nevoljom i zaslugu jer predstavlja moćan glas za one kojima su osporena njihova osnovna ljudska prava i slobode“, naveo je Nacionalni ustavni centar (NCC), koji dodeljuje Medalju slobode jednom godišnje.

Primajući nagradu, Malala je rekla da je počastvovana i da je priznanje ohrabruje da nastavi kampanju za obrazovanje i borbu za prava svakog deteta. Ona je rekla da bi želela da vidi da je 57 miliona dece, koja ne idu u školu, dobilo pravo na obrazovanje.

Najmlađa dobitnica Nobelove nagrade pozvala je zemlje širom sveta da ne troše novac na oružje već da ga ulože na budućnost dece. „Obrazovanje je najbolje oružje kojim možemo da pobedimo siromaštvo, ignorisanje i terorizam. Zbog toga tražim od svih zemalja širom sveta da kažemo ne ratovima“, istakla je Malala.

Malala živi u Velikoj Britaniji, pošto su je talibanski ekstremisti upucali u glavu u školskom autobusu u oktobru 2012. godine u rodnom Pakistanu. „Malalina hrabra borba za jednakost i slobodu od tiranije je dokaz da stravstveni, posvećeni lider, bez obzira na godine, ima moć da pokrene pokret za reformu“, rekao je predsedavajući NCC Džeb Buš.

Medalja slobode dodeljuje se najzaslužnijim pojedincima koji teže da ostvare slobodu za ljude širom sveta. Među dosadašnjim dobitnicima su Nelson Mandela, Kofi Anan, Bono Voks, Šimon Perez, Bil Klinton.