Otvoren trajektni prelaz između Ukrajine i Rumunije, skraćuje put kamiondžijama

Svet 13. avg. 202010:13 > 10:14
Podeli:
Izvor: Sergei SUPINSKY / AFP

Na granici između Ukrajine i Rumunije otvoren je trajektni prelaz Orljivka-Isakča, što će olakšati, između ostalih, saobraćaj i prevoznicima iz Srbije, saopštila je Ambasada Ukrajine u Beogradu. Novim prelazom se znatno skraćuje trasa za kamione i vreme registracije robe, dodaje se u saopštenju.

Trajektni prelaz na granici između Ukrajine i Rumunije izgrađen je, kako se navodi, u najužem delu Dunava, gde širina reke ne prelazi 900 metara.

„Preko prelazne tačke trenutno mogu proći samo kamioni, a realizacija ovog projekta trebalo bi znatno da olakša život kamiondžijama, uključujući i srpske, kada putuju iz Ukrajine u Rumuniju i nazad. Novim prelazom se znatno skraćuje trasa za kamione i vreme registracije robe“, navedeno je u saopštenju

Na prelazu trenutno radi jedan trajekt, uskoro će ih biti četiri, a potpuno otvaranje prelaza očekuje se kada rumunske carinske i pogranične službe budu potpuno opremljene.

Svakodnevni kapacitet prelaza biće oko 200 jedinica teretnog drumskog saobraćaja, a u najskorije vreme trajekt će biti otvoren za automobile, najavljeno je u saopštenju Ambasade Ukrajine u Beogradu.