Ukinuta uzbuna u italijanskim Alpima, glečer se nije raspao i survao na kuće

Svet 09. avg 202014:26 > 14:27
Izvor: Pixabay

Opština Kurmajor u italijanskim Alpima objavila je ukidanje svih bezbednosnih mera uvedenih zbog rizika od otpadanja velikog bloka glečera Planpisje, pošto se situacija vratila u normalu.

Pošto su poslednje informacije o glečeru potvrdile povratak na uobičajene parametre rizika zatvaranje doline Val Fere, naspram glečera, naređeno u sredu je ukinuto, saopštile su opštinske vlasti.

Ponovo je dozvoljeno kretanje automobila u toj maloj dolini, kao i povratak kućama petnaestak evakuisanih lokalnih stanovnika.

Količina leda koji se mogao otkinuti i pasti u dolinu procenjena je na 500.000 kubnih metara, što odgovara veličini Milanske katedrale.

Lokalne vlasti su u sredu naredile evakuaciju ljudi ispod glečera, u retko naseljenom delu doline koji leti najviše posećuju planinari.

Vlasti su tada navele da je kritično stanje naredna 72 sata.

Dolina Val Fera je blizu ulaza u tunel Mon Blan između Francuske i Italije.

Uzbuna je izazvala nerazumevanje stanovnika i kritke brojnih turističkih stručnjaka zabrinutih za svoje poslovanje ionako pogođeno pandemijom.

U septembru i oktobru 2019. godine, taj lednik već je pretio da će se delimično otkinuti, u delu od gotovo 250.000 kubnih metara. Od tada su preduzete mere nadzora.