Ples na svečanosti mornarice, italijanska oficirka pred kaznom

Svet 08. avg 202017:45 > 17:48
Podeli:
Izvor: Printscreen

Poručnica italijanske mornarice rizikuje da bude disciplinski kažnjena zbog plesa koji je izvela nakon svečanosti polaganja zakletve regruta u Tarantu, pišu italijanski mediji. Ona se nalazi pred kaznom zbog nanošenja, kako je ocenjeno, štete ugledu mornarice.

U okviru svečanosti mornarice u Tarantu u jednoj školi mornarice, regruti su na muziku hita “Jerusalema” odigrali ples koji je prva povela mlada italijanska poručnica, zadužena i za obuku mornara. Video je kasnije objavljen na društvenim mrežama, a ubrzo je postao viralan.

Mornarica je narednih dana, kako pišu italijanski mediji, navodno napokrenula disiplinski postupak protiv poručnice, navodeći da je njeno ponašanje oštetilo ugledu Oružanih snaga, i da je ona učestvovala u nedostojnom događaju i promovisala ga.

Ona je preko svog advokata u medijima poručila da nije uradila ništa loše, navodeći da joj je namera bila samo da oraspoloži i podrži mnoge mlade regrute koji su pod velikim pritiskom dugotrajne izolacije zbog pandemije koronavirusa.

Njen advokat poručio je i da iznenađuje brzina kojom je pokrenut postupak i kazna kojom joj je zaprećeno, a koja je namenjena za najteže prekršaje takve vrste.

  Ples je odigran, navodi advokat, na svečanosti na kojoj zbog mera zbog koronavisura nije bilo predviđeno prisustvo publike, odnosno porodice i prijatelja, a regruti tokom čitavog perioda višemesečne obuke nisu imali pravo na izlaz iz vojnog centra i jedini cilj poručnice bio je da unese malo vedrine među njih.

Osim toga, slični snimci, na kojima plešu pripadnici vojske ili policije, objavljivani su i ranije, I to ne samo u Italiji, naveo je on, sa ciljem – da povežu uniformisana lica sa građanima.

S druge strane, sindikat mornarice podržao je kolegu, sindikat policije ocenio je da bi kazna bila nelogična, a sindikat vazduhoplovstva podsetio je na slične slučajeve koji su pozdravljeni kao pozitivni.

Pisac Roberto Savijano kritikovao je navode o eventualnoj kazni, ocenjujuči da poručnica zaslužuje pohvalu jer je plesom sa regrutima pokazala njihovu humanost građanima.