Papa na godišnjicu Hirošime poručio da je posedovanje atomskog oružja nemoralno

Svet 06. avg 202015:57 > 16:05
Izvor: TIZIANA FABI / AFP

Papa Franja je, povodom 75. godišnjice atomskog napada na Hirošimu, pozvao na mir i rekao da su upotreba i posedovanje atomskog oružja nemoralni.

POVEZANE VESTI

„Nikada nije bilo jasnije da bi, da bi mir mogao da procveta, svi ljudi morali da polože ratno oružje, a posebno najmoćnije i najdestruktivnije oružje – nuklearno oružje koje može osakatiti i uništiti cele gradove, čitave države“, rekao je papa u poruci organizatorima obeležavanja godišnjice.

Podsetio je da se, tokom posete Japanu 2019. godine, molio na spomeniku mira u Hirošimi i da se sastao sa preživelima.

„Upotreba atomske energije u svrhe rata je nemoralna, baš kao što je i posedovanje nuklearnog oružja nemoralno“, dodao je papa.

U Japanu se u četvrtak obeležava 75 godina od američkog nuklearnog napada na Hirošimu, što je bio prvi takav napad u istoriji čovečanstva.

Komemoracija je održana uprkos pandemiji koronavirusa, ali su u Memorijalni park mira ove godine mogli da uđu samo preživeli i njihove porodice.

SAD su 6. avgusta 1945. godine bacile atomsku bombu na Hirošimu, čime su ubrzale okončanje Drugog svetskog rata. Do kraja te godine u eksploziji i od povreda i bolesti uzrokovanih radijacijom umrlo je oko 140.000 stanovnika tog grada.

U narednim godinama, sve do danas, mnogi preživeli su umirali od leukemije i drugih bolesti uzrokovanih radijacijom, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže tačan broj žrtava bombardovanja.