BIRN: Amonijum nitrat 2013. istovaren u Bejrutu sa zaplenjenog ruskog broda

Svet 06. avg 202010:11 > 10:13
Podeli:
Izvor: AFP/STR

Ogromna količina amonijum nitrata koji je eksplodirao u luci Bejrut je dopremljena 2013. godine u Liban ruskim brodom koji je registrovan u Moldaviji, piše BIRN pozivajući se na zvaničnike u prestonici te bivše sovjetske republike.

POVEZANE VESTI

Brod Rosus je hitno pristao u luku Bejrut u septembru 2013. godine zbog tehničkih problema sa tovarom od 2.750 tona amonijum nitrata iz Gruzije koji je trebao da isporuči kupcu u Mozambiku. Tovar je skinut sa broda i prebačen u stovarište u luci pošto su lučke vlasti utvrdile brojne neispranosti i zabranile dalju plovidbu. Libanske vlasti su saopštile u sredu da je upravo ta količina amonijum nitrata eksplodirala, navodi Balkan Insight.

Zvaničnici u Kišinjevu su izjavili za BIRN da je brod Rosus uplovio u luku Bejrut i ostao tamo do danas jer mu je dozvola za plovidbu povučena 2014. godine i dodali da brod od tada nije plovio pod zastavom Moldavije. Direktor moldavske Pomorske uprave Igor Zaharija je izjavio da je Rosus registrovala jedna moldavska firma u ime jedne strane firme u februaru 2012. a da je ime broda uklonjeno iz registra plovila u februaru 2014. godine.  

Zaharija je precizirao da je brod registrovala kompanija Geošip kompani SRL koja je u vlasništvu kiparskog državljanina Manoli Čaralambosa, direktora kiparske firme Ačeon Akti navigejšon.  

BIRN prenosi i izjave ruskim medijima mornara koji su plovili na Rosusu da je vlasnik broda ruski državljanin Igor Grečuškin koji je proglasio bankrot i odrekao se broda 2014. godine. Poverioci su tada podneli zahtev da se brod zapleni.  

Kako navodi britanski BBC, lučke i carinske vlasti Bejruta su više puta upozoravale da amonijum nitrat treba ukloniti jer predstavlja opasnost. Upravnik luke Hasan Korajtem je za lokalnu televiziju rekao da su vlasti znale da se te opasne hemikalije nalaze u stovarištu još od trenutka kada je sud naredio da se one istovare sa broda ali da nisu bili svesni kolika je opasnost.

Prema najnovijim podacima, u stravičnoj eksploziji koja se dogodila u utorak stradalo je 137 ljudi, a oko 5.000 je povređeno. Strahuje se da ovo nije konačan broj.