Tramp potpisao zakon: Tri milijarde dolara godišnje za nacionalne parkove i šume

Svet 04. avg. 202023:21 > 23:23
Podeli:
Izvor: REUTERS/Carlos Barria

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je zakon na osnovu kojeg će godišnje biti izdvajane gotovo tri milijarde dolara za projekte očuvanja životne sredine, rekreaciju u prirodi i održavanje nacionalnih parkova i drugog državnog zemljišta u SAD.

Kongres SAD usvojio je taj predlog zakona ubedljivom većinom. 

Tramp je rekao da „nije bilo ničeg sličnog“ od mandata američkog predsednika s početka 20. veka Teodora Ruzvelta, koji je uspostavio zaštitu mnogih nacionalnih parkova, šuma i spomenika prirode. 

Zakon koji je potpisao Tramp predviđa izdvajanje oko 900 miliona dolara godišnje za fond za zaštitu životne sredine, duplo više nego sada, i još 1,9 milijardi dolara godišnje za unapređenje nacionalnih parkova i šuma i zaštite divljih životinja. 

Pristalice novog zakona navode da je to najznačajniji pravni akt o očuvanju životne sredine u gotovo pola veka. Oni dodaju da će zahvaljujući novom zakonu biti stvoreno najmanje 100.000 radnih mesta, potrebnih za obnovu nacionalnih parkova, popravku turističkih staza i šumskih sistema. 

Protivnici kritikuju da predviđeni novac nije dovoljan za izostale radove na održavanju površina u vlasništvu federalne vlasti, procenjene na 20 milijardi dolara.