Dve godine nakon tragedije, Đenova dobila novi most

Svet 03. avg 202016:28 > 16:36
Izvor: ANDREAS SOLARO / AFP

Gotovo dve godine nakon urušavanja mosta Morandi, italijanski grad Đenova otvara novu visokotehnološku infrastrukturu koja će ga zameniti.

Most Morandi, nazvan po inženjeru koji ga je dizajnirao, urušio se usled obilnih padavina 14. avgusta 2018. godine, prilikom čega je smrtno stradalo 43 ljudi, a stotine su povređene. Ovo je ujedno jedna od najvećih tragedija u Italiji u poslednjih nekoliko decenija.

Tragedija je ujedno podsetnik na zanemareno stanje glavnih infrastruktura u Italiji i dugogodišnje greške u njihovom održavanju.

Predsednik Serđo Matarela biće prvi koji će preći preko novog mosta, nakon što je rekonstrukcija završena u rekordnom roku, a bazirana na projektu arhitekte Renza Piana. Nova struktura, izgrađena po najnovijim bezbednosnim standardima uključivaće i četiri robota koji će kontrolisati čvrstinu i vršiti redovno održavanje.

„Od rane koja sporo zaceljuje do simbola nove Italije koja se oporavlja“, rekao je premijer Đuzepe Konte, koji će takođe prisustvovati inauguraciji mosta, zajedno s još nekoliko visokopozicioniranih zvaničnika.

Mnogi članovi porodica žrtava, s druge strane, odlučili su ne prisustvovati ceremoniji, ističući rizik da tragedija postane parada i tako odvuče pažnju sa sećanja na stradale ljude.

Urušavanje mosta 2018. stavilo je u fokus odgovornost Autostradea, kompanije koja je upravljala mostom Morandi, i koja upravlja gotovo polovinom mreže autoputeva u Italiji.

Sada je suočena s optužbama za falsifikovanje sigurnosnih izveštaja i glavnih grešaka na održavanju mosta. Zaposleni Autostrade su pod istragom, zajedno s nekoliko visokopozicioniranih zvaničnika iz oblasti transporta.