Upozorenja širom Evrope zbog vrućina, neki beleže najtopliji dan ove godine

Svet 31. jul. 202020:23
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Velik deo zapadne Evrope pogodio je toplotni talas, dok stanovnici traže olakšanje u fontanama i bazenima, a vlasti upozoravaju na zdravstvene rizike i opasnosti od požara.

Od Velike Britanije do Italije temperatura od 40 ili više stepeni Celzijusa učinila je nošenje maske neprihvatljivom za mnoge, dok sve više gradova zahteva obavezno nošenje maski i na otvorenom kako bi suzbili širenje koronavirusa.

„Čak i u ovoj gušećoj vrućini bolje je staviti je (masku) na 38 stepeni, nego dobiti koronavirus“, rekla je Danijela Laneli, pedesetpetogodišnja radnica gradske uprave Rima.

Četrnaest italijanskih gradova u stanju je visoke pripravnosti, dok je Francuska izdala upozorenja za otprilike trećinu od 101 departmana.

Pariske vlasti uvele su restrikcije saobraćaja kako bi ograničile zagađenje, dok se desetine hiljada Parižana priprema da otputuje u hladnije krajeve, pokazuje nacionalna agencija za praćenje saobraćaja.

Ranije u petak ugašen je požar u letovalištu Ongle (Anglet) na Atlantiku, nakon što je izgorelo skoro desetak kuća, a oko stotinu ljudi je evakuisano.

Požar je izbio kasno u četvrtak u parku šumi Šiberta u Ongleu na jugozapadu Francuske, čije plaže, severno od Bijarica, privlače surfere iz celoga sveta.

To je poslednji od nekoliko požara koji su izbili u južnoj i centralnoj Francuskoj ove nedelje, čime je započela sezona požara.

„Zbog toplotnog talas država treba biti budna, a svi treba da budu na oprezu“, kazao je premijer Žan Kaste prilikom poseta vatrogascima u Burg-an-Bresou, na jugoistoku Francuske.

Zvaničnici upozoravaju da bi se stanje moglo pogoršati zbog suvog vetra i visokih temperatura.

Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom pooštrena je mera nošenja zaštitne maske u nekoliko gradova ove nedelje, a neki su uveli obavezno nošenje maski na otvorenom, usprkos vrućini.

Najtopliji dan ove godine

U Holandiji su posetioci plaža dobili preporuku da izbegavaju letovalište Zandvort blizu Amsterdama.

Vlasti navode da je letovalište pretrpano da bi se održavala fizička distanca.

„Postoje mnogo mirnije plaže na našoj obali i u drugim vodama. Savetujem vam da ih potražite“, rekla je zvaničnica pokrajinskog tela za bezbednost, prenose holandski mediji.

Dugi redovi biciklista nastali su ispred trajekta za Širmonikog, jedan od ostrva blizu nemačke granice, dok je temperatura u južnoj Holandiji skočila na 35 stepeni Celzijusa, nakon hladnijeg vremena.

Britanski metereološki zavod zabeležio je u petak najvišu temperaturu ove godine. Na londonskom aerodromu Hitrou  temepratura je iznosila 35 stepeni.

Mnogi stanovnici Londona vozovima su krenuli u Brajton na južnoj obali Engleske, dok je Met Office objavio da bi se niže temperature mogle vratiti za vikend.

U Austriji i Bugarskoj takođe su zabeležene najviše temperature.

U Beču je temperatura iznosila 37 stepeni pre nego što je letnja oluja donela olakšanje.

Španski metereološki zavod upozorio je da se toplotni talas kreće iz Afrike, u Madridu je zabeležena temperatura od 38 stepeni, a u nekom gradovima u unutrašnjosti i više od 40 stepeni Celzijusa.

Dok se približavaju tradicionalni avgustovski praznici, mnogi Španci idu na bazene, uprkos obavezi nošenja maske, a na španskim plažama moglžu se naći manje grupe ljudi, dok pandemija nagriza španski turizam.