Širom SAD protesti majki zbog policijskog nasilja

Svet 31. jul. 202011:38 > 11:46
Podeli:
Izvor: Reuters/CAITLIN OCHS

Spontano okupljanje majki koje su negodovale zbog nasilja i prisustva saveznih službenika na protestima u Portlandu pokrenulo je stvaranje sličnih protestnih grupa širom SAD, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija koji navode da majke formiraju zid zaštite za demonstrante koji dva meseca protestuju protiv rasizma i policijskog nasilja.

Momentum „Zid mama“ pokazuje koliko je rasprostranjen pokret protiv rasizma i policijske brutalnosti, piše Njujork tajms, ističući da pokret, koji je počeo okupljanjem nekoliko desetina majki u noći 18. jula kao odgovor na prisustvo federalnih agenata na antirasnim protestima u Portlandu, danas ima hiljade članova u gradovima širom SAD, prenosi „RSE“.

List dodaje da videozapisi i fotografije s protesta u Portlandu, u saveznoj državi Oregon, svedoče o aktivizmu stotina majki koje pevaju uspavanke dok se drže za ruke praveći zid izmedju demonstranata i saveznih agenata. Jedne noći protesta iznova su ponavljale reč „mama“ asocirajući na poslednju izjavu Džordža Flojda koji je ubijen u maju prilikom privodjenja.

„Zid mama“ postoji da bi zaštitio i pojačao glas demonstranata, kažu organizatori. Grupe u Misuriju, Severnoj Karolini, Alabami, Teksasu, Čikagu i Merilendu obraćaju se lokalnim aktivistima i planiraju sledeće korake, rekli su. Stotine majki marširalo je proteklog vikenda na protestima u Sijetlu, Ouklandu u Kaliforniji i u Aurori u Koloradu.

Lokalne grupe „Zid mama“ (WOM) formirane su u najmanje 22 grada i države širom SAD za ;samo nekoliko dana što sugeriše snagu pokreta nastalog u Portlandu, naročito jer su mnogi američki gradjani i političari izrazili neslaganje s odlukom predsednika Donalda Trampa da usred protesta, koji traju od juna, tamo pošalje naoružane savezne agente, ukazuje Njuzvik.

Časopis ističe da ;video snimci koji kruže društvenim mrežama prikazuju desetak žena, obučenih u žuto i s kacigama za bicikliste nasuprot naoružanim federalnim policajcima koji se pripremaju da koriste suzavac i koje uprkos pretnjama nasiljem i zatvorom ;nisu posustajale.

Iako je „Zid mama“ postao internet senzacija preko noći, grupa je takodje izazvala skepticizam, piše Vašington post, navodeći da neki aktivisti i stručnjaci za pitanja rasne pravde kritikuju pažnju koju je privukla okupivši glasove uglavnom belih majki.

Crne majke već godinama pozivaju na reformu krivičnog pravosudja i rasne jednakosti. Grupa od sedam majki koje su izgubile afroameričku decu u policijskim akcijama ili oružanom nasilju poznata kao „Majke pokreta“, protestovale su širom SAD, ali nikada nisu postale viralne poput „Zida mama“.

Organizatori „Zida mama“ tvrde da žele pomoći glasovima majki koje su pretrpele gubitke i koje su se godinama borile za sistemske promene policijskih praksi.