I Hrvatska i BiH na meti kritika SAD jer nisu obeštetile žrtve Holokausta

Svet 29. jul 202022:37 > 22:42
Podeli:
Izvor: Tanjug / Brendan Smialowski/Pool via AP

SAD su kritikovale zemlje istočne i centralne Evrope, među kojima Hrvatsku i BiH, što nisu obeštetile žrtve Holokausta i njihove porodice pošto je sve manji broj preživelih iz Drugog svetskog rata.

Američko Ministarstvo spoljnih poslova (Stejt department) pozvalo je BiH, Belorusiju, Ukrajinu i posebno Poljsku jer „nisu odgovorile na zahteve o restituciji“.

U izveštaju se pominju i Hrvatska, Letonija i Rusija, prenela je agencija AP koja ocenjuje da će to verovatno izazvati nezadovoljstvo država koje su pomenute u tekstu.

„Mnogo vremena je prošlo, a akcija je hitna“, naveo je šef američke diplomatije Majk Pompeo (Mike) u izveštaju na oko 200 strana u kojem se pominju 46 zemalja i primena njihovih obaveza prema restituciji iz 2009. godine.

Izveštaj je trebalo da bude objavljen u martu ali je to odloženo zbog epidemije koronavirusa i zabrinutosti da bi mogao da podstakne antisemitska dela tokom ekonomskom zastoja zbog epidemije.

„Kako obeležavamo 75. godišnjicu od kraja Holokausta, ostala je zaostavština masovne pljačke nacista i to pitanje uglavnom nije rešeno“, rekao je Pompeo.

Prema njegovim rečima, s obzirom na starost preživelih od Holokausta, od kojih mnogi žive u siromaštvu, izveštaj treba da bude podsetnik da zemlje moraju da deluju sa „većim osećajem hitnosti“ kako bi se obezbedili restitucija ili obeštećenje za imovinu koja je oduzeta žrtvama Holokausta i drugim žrtvama nacističkog progona.