Brisel očekuje da Beograd sa EU uskladi politiku o pitanju Ujgura u Kini

Svet 24. jul 202017:10 > 17:19
Podeli:
Izvor: STR / AFP

Očekujemo da će se Srbija ponašati u skladu sa obavezom usklađivanja spoljne i bezbednosne politike sa politikom Evropske unije, saopšteno je za Radio Slobodna Evropa iz pres službe Unije.

POVEZANE VESTI

Brisel je tako odgovorio na vest da je Srbija podržala deklaraciju kojom se kršenje ljudskih i manjinskih prava Ujgura u kineskoj pokrajini Sinđijang definiše kao „borba protiv terorizma i ekstremizma“, prenosi RSE.

Podrškom deklaraciji, Srbija se našla naspram država Evrope i sveta koje najoštrije osuđuju kinesku kampanju represije nad muslimanskom manjinom Ujguri, a pre svega masovna pritvaranja ovih ljudi u takozvanim „kampovima za političko prevaspitavanje“.

Iz Vlade Srbije i Ministarstva spoljnih poslova RSE nije dobio odgovor na pitanje ko je i zbog čega doneo odluku da Srbija podrži deklaraciju.

Na zvaničnoj stranici Ministarstva, kao ni misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi nije objavljeno da je Beograd potpisao deklaraciju.

„Srbija prema Narodnoj republici Kini vodi kontinuiranu politiku, poštujući teritorijalni njen integritet, a unutrašnje stvari Kina treba da rešava bez pritiska međunarodne zajednice“, rekao je za RSE Veroljub Arsić, funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke i član poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom u Skupštini Srbije.

U komentaru na to što je ovakav potez Beograda u neskladu sa politikom EU, čijem članstvu Srbija teži, Arsić je rekao da o tome može da se priča „kada Srbija bude učestvovala u odlučivanju Evropske unije“.

„Do tada, Srbija je samostalna, suverena država i vodi samostalnu u politiku u skladu sa svojim interesima, poštujući međunarodno pravo“, dodao je.

Deklaraciju koju je Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi 1. jula uputila misija Belorusije, podržali su i Rusija, Saudijska Arabija, Severna Koreja, Iran, Pakistan, Kuba, Sirija, Jemen, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Palestina, Sudan, Venecuela i još tridesetak zemalja Afrike i Azije.

Od ukupno 46 potpisnica, Srbija je jedina država koja teži članstvu u EU, a koja je podržala politiku i poteze Kine u Sinđijangu.

U dokumentu se poziva na suzdržavanje od „neosnovanih optužbi protiv Kine zasnovanih na dezinformacijama“, i dodaje da se potpisnici „odlučno protive praksi politizacije pitanja ljudskih prava i dvostrukih standarda“.