Kina uzvraća zbog Hjustona, SAD moraju da zatvore konzulat u Čengduu

Svet 24. jul. 202010:21 > 10:28
Podeli:
Izvor: Freeimages.com/dvandyk, ilustracija

Kina je naredila Sjedinjenim Američkim Državama da zatvore svoj konzulat u gradu Čengduu, na jugozapadu zemlje, što je diplomatski reciprocitet nakon odluke Vašingtona da zatvori kineski konzulat u Hjustonu.

POVEZANE VESTI

Kina je, kako javlja Rojters, upozorila da će povući taj potez nakon što je dobila rok od 72 sata, do petka, da isprazni svoj konzulat u Hjustonu i pozvala administraciju u Vašingtonu da razmisli o svojoj odluci.

Kineski Global Tajm ističe da je Kina je dala Sjedinjenim Državama 72 sata da isprazne konzulat u gradu Čengduu.

Ta odluka je, kako ocenjuje Rojters, označila dramatičnu eskalaciju napetosti između dve najveće svetske ekonomije, posle optužbi da Kina špijunira SAD i nakon poziva američkog državnog sekretara Majka Pompea na novu globalnu koaliciju protiv Pekinga.

Posle odluke Vašingtona da zatvori kineski konzulat u Hjustonu, Peking je reagovao porukom da je to „politička provokacija“ i pozvao na promptno povlačenje te odluke, uz ocenu da je taj potez SAD „ozbiljno narušio međunarodni poredak, osnovne norme međunarodnih odnosa i uslove kinesko-američke konzularne konvencije“.

To je „znatno naštetilo kinesko-američkim odnosima“, objavilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova, a potom je objavljeno i da je američkoj ambasadi u Kini saopštena odluka da Peking povlači svoj pristanak za uspostavu generalnog američkog konzulata u Čegnduu.

Odnosi između Vašingtona i Pekinga dodatno su narušeni tokom 2020. godine zbog niza razloga, među kojima su trgovina i razvoj tehnologija, sporenja o koronavirusu, kao i osporavanje odnosa Pekinga prema Hongkongu, podseća Rojters.