Pompeo sovjetsku aneksiju baltičkih država 1940. nazvao kriminalnim činom

Svet 23. jul 202019:13 > 19:19
Podeli:
Izvor: NICHOLAS KAMM / POOL / AFP

Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je da je sovjetska okupacija i aneksija baltičkih država Estonije, Letonije i Litvanije 1940. godine "kriminalni čin" i uporedio je to sa današnjim ruskim vojnim delovanjem u Ukrajini i Gruziji.

U saopštenju Stejt departmenta, Pompeo je rekao da „kao što SAD nikad nisu priznale prisilno pripajanje baltičkih država od strane Sovjetskog Saveza, tako nikad neće priznati ruski napad na suverenitet i teritorijalni integriet Ukrajine i Gruzije“, takođe bivših sovjetskih republika.

Saopštenje i Pompeova odvojena video poruka objavljeni su na Tviter stranici američke ambasade u Tbilisiju u Gruziji i obeležavaju 80. godišnjicu Velsove deklaracije, po imenu njenog inicijatora, tadašnjeg vršioca dužnosti američkog državnog sekretara Samnera Velsa.

U deklaraciji, koju su SAD potpisale 23. jula 1940. godine, Amerika osuđuje okupaciju i aneksiju Estonije, Letonije i Litvanije od strane sovjetskog lidera Josifa Staljina. Sovjetske trupe su ušle u te tri zemlje samo nedelju dana pre tog datuma.

Pompeo je rekao u video poruci da Amerika i dalje verna principima suvereniteta koji se nalaze u toj deklaraciji.

Taj dokument ima veliki značaj za vlade te tri zemlje, pošto su ostale okupirane gotovo 50 godina do nezavisnosti 1991. godine, kada se raspao Sovjetski Savez. Sve tri zemlje sada su članice NATO i EU.

U odvojenom zajedničkom saopštenju, Pompeo i ministri spoljnih poslova Estonije, Letonije i Litvanije Urmas Reinsalu, Edgar Rinkevič i Linas Linkevicijus, osudili su delovanje Moskve „da prekraja istoriju da bi opravdala okupaciju i aneksiju baltičkih ddržava od strane Sovjetskog saveza 1940. godine“.

Te tri baltičke zemlje su bile pod sovjetskom vlašću od 1940-1941 i od 1944. do 1991. Od 1941. do 1944. bile su pod okupacijom nacisstičke Nemačke.