Otpušten glavni urednik vodećeg mađarskog nezavisnog portala

Svet 23. jul 202012:19 > 12:38
Izvor: Shutterstock

Nakon otpuštanja glavnog i odgovornog urednika Indeksa, vodećeg mađarskog nezavisnog medija, porasle su bojazni od pogoršanja slobode štampe u zemlji čiji premijer Viktor Orban kaže da veruje u "iliberalnu demokratiju".

Sabolč Dul je otpušten zato što je pre mesec dana upozorio javnost da bi planirana reorganizacija ugrozila slobodu uređivačke politike i dovela u opasnost nezavisnost portala.

Tada se sa dužnosti povukao direktor vebsajta, a njegova zamena je posle nedelju dana napustila posao, s obrazloženjem da su promene koje treba sprovesti preveliki zadatak za njega.

Kao razlog za otpuštanje Dula, predsedavajući upravnog odbora fondacije koja je vlasnik portala Laslo Bodolaj naveo je njegovu nesposobnost „da zaustavi ili kontroliše interne procese koji su negativno uticali na tržišnu situaciju“, preneo je danas EURACTIV.com.

Prošlog meseca Dul je protestovao protiv reorganizacije sajta koju su predložili njegovi vlasnici, ističući da će nezavisnost portala biti ugrožena zbog „spoljnih pritisaka“.

On je rekao da je sloboda sajta da objavljuje kritičke tekstove o Orbanovoj vladi „u velikoj opasnosti“.

Zaposleni su na njegovo otpuštanje odgovorili zajedničkim pismom koje je do juče uveče imalo oko 100 potpisa.

„Takva odluka je za nas neprihvatljiva“, navodi se u pismu i dodaje da je Bodolaj pokušao da ucenjuje zaposlene merama štednje.

„Zapravo je razlog što je Dul otpušten to što je jasno rekao da neće pristati na ucene“, istakli su zaposleni koji su potpisali pismo.

„Nije slučajno što je redakcija Indeksa osećala da je u opasnosti i nije slučajno što sam odlučio da ne pristanem na smanjenje naše slobode“, naveo je Dul u saopštenju nakon što je otpušten.

Potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Vera Jurova početkom meseca je u pismu portalu Indeks izrazila solidarnost sa zaposlenima koji, smatra ona, „rade u veoma teškim uslovima“.

„Pratim situaciju oko Indeksa sa zabrinutošću“, navela je češka evrokomesarka.