U poplavama u Indiji stradalo najmanje osam retkih nosoroga

Svet 20. jul 202015:57 > 16:02
Izvor: Tanjug / AP, Anupam Nath

Više od 100 divljih životinja, uključujući i najmanje osam retkih nosoroga, uginulo je u nedavnim poplavama u nacionalnom parku na severoistoku Indije, saopštili su zvaničnici.

Kaziranga park u indijskoj državi Asam je dom najveće svetske populacije jednorogih nosoroga, koji su na prelazu u 21. vek bili na ivici istrebljenja.

Ali, zbog ovogodišnjih monsunskih kiša, skoro 85 odsto tog parka je pod vodom. U poplavama je život izgubilo najmanje 190 ljudi, a milioni su evakuisani iz Asama, ali i iz Nepala.

U Kaziranga parku, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske prirodne baštine, živi najmanje 2.400 jednorogih nosoroga.

POVEZANE VESTI

Zvaničnik tog parka rekao je za indijski Hindustan tajms (Hindustan Times) da se u nedavnim poplavama osam jednorogih nosoroka udavilo, dok je još jedan prošlog meseca umro prirodnom smrću.

Desetine drugih životinja, uključujući i jelenove, bizone i bodljikavu prasad, takođe su se udavili u poplavi, mada su neke, dok su bežale od bujice, ubila motorna vozila.

Širom Asama, jake kiše su potopile hiljade sela. Takođe je podignuto stotine spasilačkih kampova, za pomoć onima koji su morali da pobegnu od poplave iz svojih domova.

Poplave i klizišta su uobičajena pojava tokom monsunskih kiša na severoistoku Indije, ali i u okolnim državama.

No, ovogodišnje poplave dolaze u trenutku u kojem se Indija bori da zaustavi širenje koronavirusa, sa oko milion i 119 hiljada potvrđenih slučajeva, što je čini trećom zemljom u svetu po tom bilansu. U Indiji je od posledica infekcije koronavirusa, prema sajtu worldometers.info, umrlo 27. 514 ljudi.

U indijskoj državi Bihar, koja se nalazi južno od Nepala i ponovo je u njoj uveden karantin, mnoga sela su, takođe, poplavljena, a saobraćaj je prilično otežan.

Najmanje 79 ljudi umrlo je samo u Asamu poslednjih nedelja, dok je u Nepalu potvrđeno 117 smrti.